Ga naar de inhoud
Amber Vanbossel

Hartige gruyère­wafels met gekaramelliseerde ui

Door Louise De Brabandere

Alhoewel ik als kind veel cakes, taarten en wafels bakte, gaat mijn smaakvoorkeur tegenwoordig meer uit naar zout dan naar zoet. Laat me kiezen tussen een zoet of hartig ontbijt, dan kies ik steevast voor het laatste.

Tijdens de week is dat iets snel en eenvoudig, zoals een boterham met kaas. Maar op zondag mag het wat meer zijn en is het heerlijk vertragen met een lang ontbijt of een uitgebreide brunch. Eieren zijn een must! Simpel, voedzaam, goedkoop en snel klaar, het nederige ei is een van de meest gebruikte ingrediënten in mijn huishouden. En nu de dagen weer korter en frisser worden, smaakt een warm gerecht des te meer. Gebakken, hardgekookt, zachtgekookt, gepocheerd, verwerkt in een omelet of tortilla, eieren brengen voor ieder wat wils. Deze week komt dat spiegeleitje boven op een hartige gruyèrewafel. Een knipoog naar mijn vroegere bakdagen, maar dan in volwassen vorm. Ik meng zachte, gekaramelliseerde uien door het beslag, ze zorgen voor een tikje zoet en voegen een umamirijke smaaklaag toe. Liefhebbers van pittig eten geven met een lepeltje crunchy chili of hot sauce wat extra punch. Haal dat wafelijzer maar boven!