Ga naar de inhoud
Salade van ingemaakte groenten en gehaktballetjes met sojaglazuur
Dan Jones

Salade van ingemaakte groenten en gehaktballetjes met sojaglazuur

Door Eleanor Wilkinson

Hoewel meer dan dertig procent van de Vlaamse keukens bevolkt worden door singles, worden de meeste recepten nog altijd gemaakt voor vier personen. Daar wilde Eleanor Wilkinson iets aan doen. Ze maakte een receptenboek waarin ook de solokok zijn gading vindt.

Vanzelfsprekend wil je voor één bordje geen uur in de keuken staan, of vier pannen afwassen. Daarom zijn alle gerechten uit Eén pan, één portie ook eenpansgerechten.  Zo hoef je geen hele week hetzelfde gerecht te eten. Bovendien geeft de auteur ook telkens tips om de restjes van je ingrediënten te verwerken in een ander gerecht. Kortom: ook de liefde voor jezelf gaat door de maag.

Over dit gerecht vertelt de auteur in de inleiding: “Deze salade is geïnspireerd op de smaken van báhn mì, of om precies te zijn: báhn mì xíu mai, en zit boordevol verse kruiden en knapperige groenten. Omdat de salade uit groenten bestaat in plaats van slablaadjes, vult hij je op zonder zwaar te zijn. Traditioneel is dit een sandwichvulling, maar ik heb het licht en fris gehouden – wil je hier een knapperig stokbrood mee vullen, ga dan gerust je gang. De kleverige sojagehaktballetjes maken er een complete maaltijd van; voeg de sojasaus helemaal aan het eind pas toe omdat die anders verbrandt.”

 

Uit: Eén pan, één portie, Eleanor Wilkinson, uitgegeven bij Fontaine, 224 p., 24,99 euro, augustus 2024