Ga naar de inhoud
Zwaardviskebab met tzatziki
David Loftus

Zwaardviskebab met tzatziki

Door Bart van Olphen

Als er iemand iets over vis te zeggen heeft, is het wel Nederlander Bart van Olphen. De man reist de hele wereld rond, op zoek naar ’s werelds mooiste en verantwoorde visserijgemeenschappen.

Hij stichtte het duurzame vismerk Fish Tales, waarvan je de blikjes bij ons in de supermarkt vindt. Op zijn Youtube-kanaal kan je zien hoe hij op de meest afgelegen plekken vis bereidt. En het is op die manier dat hij ontdekte dat de meeste vissers hun vis gewoon op open vuur bereiden, vaak in de meest primitieve omstandigheden. Als je dan weet dat wij maar al te vaak de woorden ‘vlees’ en ‘BBQ’ in één zin gebruiken, vond Bart van Olphen het dringend tijd om ons te leren om ook vis op het vuur te leggen. In een nieuw kookboek, ‘Vis van de BBQ’, reikt hij daarvoor allerlei technieken en recepten aan.

Over vis op spiesen schrijft van Olphen in zijn boek: “Men neme de vis, snijdt hem in gelijke stukken, marineert, groenten op maat erbij en hup, rijg het aan de houten stok of ijzeren pin. Voilà, spiesen! Onmiskenbaar BBQ-materiaal, óók weer met vis, en op allerlei manieren aan te vliegen.”

 

Uit: Vis van de BBQ. Het ultieme handboek, Bart van Olphen, uitgegeven bij Carrera Culinair, 304 p., 35 euro, mei 2024