Ga naar de inhoud
Arrikiiati
rv

Arrikiiati

Antwerpen

Informatie

Kommekensstraat 22,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Zet een Italiaanse kok en een Franse sommelier in de Antwerpse rosse buurt en wat krijg je? Arrikiiati!

Chef Giorgio Longo en zijn vrouw Delphine Worms kozen een naam uit het Siciliaanse dialect voor hun restaraurant: arrikiiati betekent ‘geniet’. Vlak ernaast heeft het duo met Cannolo nog een tweede zaak, voor streetfood en natuurlijk ook cannolo’s. Dat zoete gebakje is een van de bekendste Siciliaanse gerechten.

In Arrikiiati mikt chef Giorgio een trapje hoger met een vast vijfgangenmenu voor 76 euro. Hij serveert daarbij een creatieve interpretatie van seizoensproducten van lokale boeren, aangevuld met typisch Siciliaanse smaken en bereidingen. Gastvrouw en sommelier Delphine serveert er met veel verve biologische en natuurwijnen bij.

Bij het aperitief (13,5 euro) toont de chef zich meteen van zijn creatieve kant met een hartige cannolo en vloeibare olijven. De antipasto misto komt in drie gedaanten: gegrilde groene asperges met gerookte buffelmozzarella, carpaccio van cedro en een heerlijke salade van monniksbaard met gepekelde raapjes. Volgt: een pasta uit de cucina povera, met colatura van ansjovis, bottarga van tonijn, boter en pangrattato. De merluzo of kabeljauw uit de Noordzee is gegaard op lage temperatuur en gaat vergezeld van een compote van tomaat, olijven en kappertjes. Omdat dit gerecht doorgaans met aardappelen geserveerd wordt, geeft de chef er zijn eigen draai aan met een heerlijke vichyssoise saus. Een crème van pomelo met sinaasappel en tien jaar oude balsamico blijkt een geslaagd dessert. De cirkel is rond als een zoete cannolo op tafel verschijnt.

Arrikiiati zit in een oud pandje met hoge plafonds, een antieke tegelvloer en oude cinemastoelen tegen de muur. Ik tel 17 couverts en die geraken er net in. Chef en gastvrouw lopen af en toe naar buiten om elders nog materiaal te gaan halen. Zo krap is het dus. Knap hoe de chef in zijn eentje dit lekkere menu uit het minuscule keukentje tovert. Jammer genoeg zorgt dit er ook voor dat het tempo bijzonder laag ligt. Pas na vier uur stappen we weer buiten. Omdat dit geen plek is waar je rustig kunt praten in een comfortabele stoel, maar vrij dicht bij elkaar zit, en zo vooral het gesprek bij de buren hoort, vind ik dat veel te traag. Ook het prijskaartje valt wat hoog uit voor dit sympathieke, heerlijke maar ietwat studentikoze restaurantje.

 

Info

Open voor lunch op maandag, open voor diner op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

 

De rekening

Ik betaalde 224 euro voor twee menu’s, twee aperitiefjes, twee glazen wijn en water.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ***

Eten ****

Bediening ***

Atmosfeer **

 

Door Marian Kin