Ga naar de inhoud

3 verleidelijke recepten voor belegde broodjes die nét dat tikje extra hebben

Het perfecte belegde broodje? Volgens Daniel Lindeberg moet je daarvoor enkele vuistregels in acht nemen.

“Zo moet je de ingrediënten altijd gelijkmatig over het broodje verdelen. Klinkt logisch, maar toch krijg je vaak een broodje waarvan één hap soms maar één smaak heeft. Om ervoor te zorgen dat je bij elke hap alle smaken proeft, kun je een beetje denken als een pizzabakker, die de ingrediënten met beide handen gelijkmatig over de pizza verdeelt. Op broodjes leg je de ingrediënten vaak óp elkaar, maar probeer een te compact gevoel te vermijden. In mijn lunchroom zeur ik vaak dat ingrediënten in kleine plakjes op een broodje gelegd moeten worden. Dat maakt ongelooflijk veel verschil voor het mondgevoel. Hoe je structuren en texturen in de mond ervaart, geeft samen met de smaak en geur de algehele smaaksensatie.

“Maar ook andere details zijn van belang. Ik verdeel bijvoorbeeld de mayonaise of saus over de onderste en bovenste helft van het brood, zodat het broodje minder kliederig wordt om te eten. Vervolgens leg ik uitjes en andere kleine of fijngesneden ingrediënten op de bovenste helft, waar ze vast blijven zitten in de saus.”

Ontdek drie recepten voor belegde broodjes uit het nieuwe boek van Daniel Lindeberg: ‘Sandwiches’, verschenen bij Good Cook.