Ga naar de inhoud
Sabrina Ghayour - Flavour
Kris Kirkham

Gekruide bladerdeegbootjes met lamsgehakt

Door Sabrina Ghayour

Sabrina Ghayour komt uit Teheran, maar verhuisde na de Iraanse revolutie naar Groot-Brittannië. Ondertussen is ze wereldwijd bekend om haar recepten, die Midden-Oosters geïnspireerd zijn, maar waar ze telkens haar eigen twist aan geeft. Ze is ondertussen toe aan haar zevende boek, en daarin legt ze de nadruk op drie dingen: vrij goedkope ingrediënten, eenvoud en smaak.

Over dit recept voor bladerdeegbootjes met lamsgehakt vertelt Ghayour in de inleiding: “Wanneer ik voor andere mensen kook, maak ik graag verschillende gerechten, waaronder fatayer (pasteitjes uit de Arabische keuken). Ik heb alleen niet altijd tijd om het deeg zelf te maken. Kant-en-klaar deeg biedt uitkomst en ik vind de lichtere, brosse aard van bladerdeeg eigenlijk wel lekker; de traditionele fatayer zijn weliswaar verrukkelijk, maar worden van iets steviger, zwaarder deeg gemaakt. Ja, je bent even bezig met het afmeten van de specerijen, maar ze zijn authentiek, dus doe jezelf een plezier en maak meteen een dubbele (of vierdubbele) portie om de volgende keer tijd te besparen. Deze hapjes zijn namelijk zo vreselijk lekker dat je ze absoluut snel nog een keer wilt maken.”

Uit: Flavour. Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak, Sabrina Ghayour, uitgegeven bij Good Cook, 240 p., 27,50 euro, april 2024