Skip to content
Balik Köftesi (gegrilde visballetjes)
Elvan Ünlü

Balik Köftesi (gegrilde visballetjes)

Door Karsu

Karsu’s Kitchen is het eerste boek van zangeres en multitalent Karsu. De gegrilde visballetjes zijn een van de verleidelijke recepten uit het boek.

Karsu vertelt over dit gerecht: “Altijd als ik balik ekmek (broodje vis) eet, moet ik denken aan het verhaal van mijn moeder. In de jaren 70 ging zij met haar familie altijd met een Volkswagenbusje op vakantie naar Turkije. Toen mijn ooms wat ouder waren, wilden ze wat avontuur: een keer met de trein naar Turkije. Mijn moeder en haar zus gingen met opa en oma met de auto. Destijds waren Europa en Azië nog niet door een hangbrug verbonden, je moest met de ferry oversteken. Altijd stopten mijn grootouders in Istanbul om balik ekmek te eten op de Galatabrug, waarna ze de oversteek van Europa naar Azië maakten. En wie kwamen ze daar tegen toen ze vis zaten te eten? De vijf zoons die net met de trein in Istanbul waren aangekomen en ook voor balik ekmek naar de brug waren gegaan. Een ongelofelijke verrassing. Geen telefoons, niets afgesproken, na drie, vier dagen reizen… De smaak van die balik ekmek vergeten ze nooit meer.”