Skip to content
Pad thai (Geroerbakte rijstnoedels met gedroogde garnalen en taugé)
©Maureen M. Evans

Pad thai (Geroerbakte rijstnoedels met gedroogde garnalen en taugé)

Door John Chantarasak

Thais eten hoeft niet per se met Thaise ingrediënten gemaakt te worden, vindt John Chantarasak, de auteur van Kin Thai. De man heeft zelf een gemengd Thais-Britse achtergrond en leerde koken in beide landen. In Kin Thai presenteert John Chantarasak traditioneel Thaise recepten, maar maakt ze waar mogelijk klaar met de beste ingrediënten van lokale boeren.

Pad thai zou zomaar eens het beroemdste culinaire exportproduct van Thailand kunnen zijn, en dat terwijl het pas relatief recent (eind jaren dertig) ontstaan is. Door de jaren heen is het gerecht echter wel aangepast aan het westerse smaakpalet en is de ziel van het originele recept deels verloren gegaan. Het zal geen verbazing wekken dat pad thai een gerecht is dat om de noedels draait en dat die dus ook de ster van de show moeten zijn. In dit geval gebruiken we brede, platte rijstnoedels, die ook wel rice sticks genoemd worden. Neem bij voorkeur noedels van 3 millimeter breed van een Thais merk. Naast de noedels is er natuurlijk de kenmerkende zoete, scherpe en zoutige saus en andere ingrediënten zijn onder andere gedroogde garnalen, stevige tofu, gezouten radijs en taugé. Al deze ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt en ik raad je echt aan om ze allemaal in huis te halen wanneer je dit gerecht voor het eerst klaarmaakt, zodat je weet hoe een echte pad thai hoort te smaken voordat je zelf dingen gaat aanpassen en vervangen. Als extra eiwitingrediënt zou je bijvoorbeeld tijgergarnalen, kip of varkensvlees kunnen toevoegen, maar ik vind dat altijd een beetje overdreven. Bovendien leidt het de aandacht af van waar het echt om gaat: de noedels!

 

Uit: Kin Thai, Moderne Thaise recepten, John Chantarasak, Becht, 2023