Ga naar de inhoud
Rv
Rv

A’Sur

Antwerpen

Informatie

Volkstraat 32, 2000 Antwerpen,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

De A in A’Sur staat voor Antwerpen en de Sur voor Zuid-Amerika: in dit restaurant op het Antwerpse Zuid komen twee werelden tot leven. Met Moisés Díaz staat een chef met Venezolaanse roots achter het fornuis, zijn Belgische echtgenote verzorgt de bediening.

Een pisco sour (12,50 euro) en pear margarita (12,50), in combinatie met het Latijns-Amerikaans interieur, brengen ons meteen in zuiderse sfeer. De siropen voor de cocktails, op basis van kaneel, esdoorn, abrikoos of gember, maakt Moisés allemaal zelf. Een verrassend hapje vergezelt het aperitief: we dippen een samengebonden boeket van sla in een fijne salsa van doperwt, mascarpone, rucola en kappertjes. Een mooie binnenkomer.

Over een menukaart hoeven we ons niet te buigen: in het Métissage-menu krijg je zes gangen voor 69 euro. Doordat de chef elke maand een nieuw menu uitwerkt, eet je bij A’Sur op het ritme van de seizoenen, met biologische groenten waar mogelijk. Moisés Díaz kreeg die filosofie, om te koken met wat de buurt en het seizoen bieden, met de paplepel mee. Typisch voor Zuid-Amerika, zegt hij.

Ook de gamba met tomaat, gepekelde radijs en leche de tigre kan bekoren door de uitgebalanceerde zuren. Het is meteen duidelijk dat groenten en vis hier de sterren zijn. Er volgen gerechten met bloemkool, langoustine, courgette, griet, aubergine en tomaat in de hoofdrol. De bordjes komen mooi afgewerkt op tafel, versierd met bloemblaadjes en verse kruiden. Enkel het hoofdgerecht, een licht pikant stoofpotje van schaap, doet wat meer denken aan de robuustere keuken die wij associëren met de keuken uit Latijns-Amerika. Maar ook dat potje wordt enthousiast leeggeschraapt, want bijzonder smaakvol.

Prijs: €€ / Concept: Vers en seizoensgebonden. / Op je bord: Vis, groenten en citrus. / In je glas: Uitgebreide rumkaart voor wie blijft plakken na de maaltijd. Geen natuurwijnen meer omdat die te instabiel zijn. Wel nog biologische en ecologische wijnen. / Wat met afval: De chef bestelt enkel wat hij nodig heeft. / Troef: De helft van de groenten komt van ecoboerderij Onslogischvoedsel in Booischot. / Kan beter: Flessenwater komt uit Italië (San Pellegrino en Acqua Panna) en de andere helft van de groenten uit de groothandel.