Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
tajine met kikkererwten en gedroogde vijg
Foodbag

Tajine met kikkererwten en gedroogde vijg

Door Foodbag

Samen aan tafel zitten betekent altijd verbinden met elkaar, bij lekker eten en een goed glas. De Arabische keuken brengt mensen samen, met tajine als bekendste gerecht in de gelijknamige kookpan in aardewerk. In dit recept smelten kikkererwten, gele biet en gedroogde vijg samen tot een rijk, zoet en toch zout geheel.

Ingrediënten

4 personen
  • gele bieten
    400 400 g
  • wortelen
    2 2
  • rode puntpaprika’s
    2 2
  • blikjes tomatenpuree van 70 gram
    2 2
  • ras-el-hanout
    12 12 g
  • blokje groentebouillon
    1 1
  • gedroogde vijgen
    4 4
  • knoflook
    2 2 teentje(s)
  • volkoren couscous
    250 250 g
  • notenmix
    150 150 g
  • plantje platte peterselie
    1 1
  • kikkererwten van 400 g
    1 1 blik
  • olijfolie
  • honing
    0.5 0,5 eetlepel(s)
  • chilipoeder
    1 1 snuifje(s)
  • zout en zwarte peper
gele bieten 400 g
wortelen 2
rode puntpaprika’s 2
blikjes tomatenpuree van 70 gram 2
ras-el-hanout 12 g
blokje groentebouillon 1
gedroogde vijgen 4
knoflook 2 teentje(s)
volkoren couscous 250 g
notenmix 150 g
plantje platte peterselie 1
kikkererwten van 400 g 1 blik
olijfolie
honing 0.5 eetlepel(s)
chilipoeder 1 snuifje(s)
zout en zwarte peper
Ingrediënten kopiëren

Bereiding

Stap 1

Schil de gele biet en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de wortel in dunne plakjes van 0,5 cm (schillen hoeft niet) en de paprika in ringen.

Stap 2

Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot of traditionele tajine op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de helft van de ras-el-hanout toe. Roer tot de aroma’s vrijkomen en voeg dan de groenten toe. Blus met 150 ml water per persoon en verkruimel de bouillon erover. Roer goed door en zet een deksel op de pot.

Stap 3

Hak intussen de gedroogde vijgen en knoflook fijn en voeg bij het stoofpotje. Laat het geheel zo’n 20 tot 25 minuten sudderen op zacht vuur. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is. Indien niet, voeg wat water toe.

Stap 4

Breng 150 ml water per persoon aan de kook. Overgiet de couscous met het water en laat afgedekt 10 minuten rusten. Maak vervolgens de korrels los met een vork. Voeg een scheutje olijfolie toe en kruid met zout en zwarte peper.

Stap 5

Meng de notenmix met de honing, het chilipoeder en een snuifje zout. Verhit een scheutje olijfolie en bak de noten goudbruin op een zacht vuur.

Stap 6

Hak de peterselie fijn.

Stap 7

Voeg de kikkererwten (uitgelekt) bij de groenten en laat nog 5 minuten sudderen met het deksel half op de pot. Proef en breng verder op smaak met de overige ras-el-hanout, zout en zwarte peper.

Stap 8

Serveer het stoofpotje met de couscous. Werk af met de peterselie en notencrumble.

Tip

Wist je dat?
Het typische puntige deksel van een tajine in aardewerk speelt een belangrijke rol in de bereiding. Maak je tajine in een gewone kookpot, dan is het belangrijk om voldoende vocht toe te voegen voor de garing van de groenten. Maar in een klassieke tajine ontstaat condens op het deksel, die neerslaat op het gerecht. Daardoor blijft alles lekker sappig.

Of toch maar bestellen?
Maar dan geen takeaway die op je maag blijft liggen, wel een gezonde, kraakverse Belgische maaltijdbox van Foodbag. Dit recept komt uit de koksmuts van Foodbag-chef Celine, die de lekkerste vegetarische recepten bedenkt. Al zit in elke box een nieuwe verrassing. Elk recept bevat lokale ingrediënten, maar is geïnspireerd op verschillende wereldkeukens. Je kunt bestellen zonder abonnement. Alle ingrediënten worden vers en gekoeld aan huis geleverd mét recept zodat jij enkel nog de potten op het vuur moet laten sudderen.

Recept door
Foodbag Meer recepten