Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Hele geblakerde aubergine met eidooier, tahin en chilisaus
Patricia Niven

Hele, geblakerde aubergine met eidooier, tahin en chilisaus

Door Sarit Packer en Itamar Srulovich

Sarit Packer en Itamar Srulovich zijn nog kok geweest bij Ottolenghi, en openden later een reeks Midden-Oosterse restaurants in Londen.

In hun boek ‘Honey & Smoke’ reizen ze al BBQ’end langs de oostkust van het Middellandse Zeegebied, ook wel de Levant genoemd. Tijdens hun reis door al die landen leerden ze dit: “waar rook is, is vuur en waar vuur is, zijn vaak mensen en verhalen en wordt iets lekkers bereid. Waar vuur is, worden maaltijden, vrienden en herinneringen gemaakt.”

Over dit recept zeggen de auteurs in het boek: “Dit is de essentie van ons eten, uitgedrukt in een enkel gerecht. Het is gebaseerd op de eerste hele geblakerde aubergine met geraspte tomaat die we ooit aten, in een heel beroemd Jeruzalems restaurant waar we allebei van houden. Sindsdien eten we dit bij elke barbecue en in ons restaurant Honey & Smoke. Het blakeren brengt het beste naar boven in deze verder vrij neutrale groente. Doe niet voorzichtig – hij is pas klaar als de schil helemaal zwart is en het vruchtvlees zo zacht dat je het eruit kan lepelen.”

 

Uit: Honey & Smoke – Op zoek naar hete kolen – BBQ’end door de Levant, Sarit Packer & Itamar Srulovich, uitgegeven bij Kosmos Uitgevers, 248 p., mei 2024