Ga naar de inhoud
Arayes Kafta
© Liz en Max Haarala Hamilton

Kofta in pitasandwiches (Arayes kafta)

Door Hisham Assaad

Hisham Assaad schreeft met Bayrut een kookboek dat helemaal gewijd is aan de keuken van Beiroet: een culturele melting pot die bekend staat om zijn smaakvolle gerechten.

De auteur woont zelf in Beirut en windt er geen doekjes om: het leven in Libanon is moeilijk en uitdagend. De economische crisis, de revolutie, de pandemie en de enorme explosie in de haven van Beiroet zorgden ervoor dat hij zich op koken richtte om zichzelf af te leiden. Tegelijk slaagt Hisham Assaad erin om de lezer toch warm te krijgen voor de keuken van zijn stad. De talloze sfeerbeelden nodigen ook uit om een bezoek te brengen aan deze stad op de grens van het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Over het recept voor Kofta in pitasandwiches  zegt de auteur: “Dit is een van de vele Libanese vlees-broodrecepten. Je kunt veel verschillende soorten vlees en deeg of brood gebruiken. Dit is een zelfmaakversie van kafta bil aajine, een populaire snack die veel wordt verkocht bij Libanese fastfoodrestaurants en die vaak wordt gegeten na het uitgaan.

“Voor deze thuisversie kun je het manouche-recept volgen, het platgemaakte deeg beleggen met vlees en dan bakken. Of bak wat extra brood en vul en bak het nog een keer, of gebruik pita uit de winkel.

“Hoewel het niet traditioneel is, eten veel jongeren uit Beiroet hun arayes met mayonaise. Flink wat Toom knoflooksaus of een goede pittige saus zoals sriracha voegen ook wat pit toe.”

 

Uit: Bayrut. De ziel van de Libanese keuken, Hisham Assaad, Good Cook, oktober 2023.