Ga naar de inhoud
Komkommersoep met dille
Amber Vanbossel

Komkommersoep met dille

Door Louise De Brabandere

Simpel, in het seizoen en vegetarisch of vegan: Louise De Brabandere gooit drie troeven in de blender.

Een paar weken geleden dronk ik voor het eerst komkommersoep. Het was nog nooit in me opgekomen om warme soep te maken van deze ranke, diepgroene vrucht. Maar mijn god, wat was dit lekker! Het is eigenlijk vreemd als je erover nadenkt, maar sommige groenten associëren we vanzelfsprekend met koude en andere met warme bereidingen. Zelf eet ik komkommer sinds jaar en dag uitsluitend rauw met een snuf zout en chiliflakes of verwerkt in een salade, of ik pekel stukjes tot ze heerlijk zoetzuur zijn en een hartig gerecht tot leven brengen. Maar warm, nooit!

Komkommersoep met dille
Amber Vanbossel

Tot nu, dus. En ik verzoek u om dringend hetzelfde te doen. Deze komkommersoep met dille hoort in ieders soepoeuvre en vormt, met de lente in aantocht, een lichter alternatief voor de winterse, dikke pompoen- en knolseldersoepen. Ze is heerlijk op zichzelf, maar maakt u er graag een vullende lunch van, voeg dan eens wat eiwitrijke tempeh-crumbles toe en een knapperige toast met gesmolten kaas. Tempeh is gefermenteerde tofu en heeft, met hartige aroma’s van noten en champignons, een meer uitgesproken smaak dan de gewone tofu. Dankzij zijn stevige structuur bak je tempeh in de pan of in de oven heerlijk krokant.