Ga naar de inhoud
rv
rv

Boris & Maurice

Sint-Amandsberg

Informatie

Antwerpsesteenweg 329,
Sint-Amandsberg
Routebeschrijving Bezoek website

Er was een tijd dat chefs de gekste bokkensprongen in één bord moesten maken om gelauwerd te worden. Vandaag winnen soberheid en comfort aan belang. In Sint-Amandsberg bijvoorbeeld sprintten Boris Mahy & Maurice Van Damme naar een Bib Gourmand. Dat is een onderscheiding die Michelin uitreikt aan restaurants waar je een voor-, hoofd- en nagerecht eet voor maximaal 45 euro.

Hoewel Boris & Maurice nog maar een jaar in business zijn, zit het lichtrijke hoekpand op vrijdagmiddag ramvol. Dat zorgt voor een aanstekelijke urgentie bij mij en mijn gezelschap: hier met die kaart!

Behalve een lunchmenu (25 euro) kunnen we deze middag ook originele à la carte-gerechten bestellen. De kaart, bestaande uit vier hapjes, drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en vier desserts, vertrekt vanuit degelijke bistroproducten met onder andere kokkels, schorseneren, mergpijp en gegrilde knolselder.

Dat we niet in de val zijn gelokt door democratisch geprijsde gerechten om dan van onze stoel te donderen bij de aanblik van de klassieke Franse wijnkaart, is alvast een geruststelling. Per glas drink je hier vanaf 6 euro (een sauvignon blanc uit de Loire of een rosé uit de Languedoc) en ook per fles bevindt meer dan de helft van het assortiment zich tussen 30 en 40 euro.

Nog meer zielsrust: de pompoenkroketten (9) steken qua korst en vulling de meeste brasseriekroketten naar de kroon. En door de dip met paprika­-aioli zorgt Boris voor een zalvende surprise.

Zo gaat het vertrouwd verder met een frisse carpaccio van dorade (16) in een complexe en licht bittere vinaigrette van gekonfijte citroen en in mijn geval een vitello tonnato (15) met rode biet als geschakeerde extra. Perfect gebakken is mijn skrei (26) overgoten door een royale beurre blanc, maar tegenover mij knarsen de tanden. Letterlijk. De jonge wortels die het lamsnootje (27) vergezellen zitten nog in hun zanderige jasje. Dat is pijnlijk. De crème brûlee (9), compleet volgens het Franse thema uitgewerkt met vin jaune, proeft aardser en vooralsnog niet beter dan het origineel.

Wat chef Boris doet, is eigenlijk niet speciaal. Net daardoor onderscheidt hij zich van de rest. In de zaal maakt Maurice evenmin veel woorden vuil aan het serveren en inschenken. Toch slagen ze allebei perfect in wat ze voor ogen hebben: het neerzetten van een eenvoudig maar doordacht restaurant op smaak.

Femke Vandevelde

Info

Antwerpsesteenweg 329, Sint-Amandsberg. Open van dinsdagavond t.e.m. vrijdagavond, 09 278 25 82, boris-maurice.be

Onze score

Prijs-kwaliteit ★★★★☆

Eten ★★★★☆

Bediening ★★★☆☆

Atmosfeer ★★★★☆

Rekening
Wij betaalden 155,30 euro voor twee flesjes water, een hapje, twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, een dessert, twee koffies en vier glazen wijn.

Sint-Amandsberg
Deze Gentse randbuurt is in beweging. Je vindt er zaken als Alberte, Django en Commotie naast een resem jonge gezinnen met honger en budget.

Looks
Deze Franse bistro met terras is een buurtzaak die je net zo goed in Brussel, Parijs of Kopenhagen kan aantreffen. Persoonlijk, warm, strak en door het levendige amalgaam even hip als onweerstaanbaar.