Ga naar de inhoud
Emiel Mechelen
Emiel Mechelen

Emiel

Mechelen

Bijna 500 jaar lang haalde de Mechelaar zijn verse vis op de Vismarkt. Tot enkele jaren geleden de laatste viswinkels de deuren sloten bij gebrek aan opvolging. Gelukkig was daar Bram Simons, een jonge chef met een passie voor Noordzeevis.

Hij opende in juni 2022 een gastronomisch visrestaurant op de plek waar vroeger vishandel Emiel zat. De naam bleef en dat appreciëren veel Mechelaars, vertelt de vriendelijke man die ons bedient. De locatie is alvast top. Emiel zit midden in het bruisende hart van de stad.

Chef Bram werkt met een vast menu: vier (69) of vijf gangen (84), eventueel nog aan te vullen met oesters, zeetong (19) of kaas bij het dessert (15). Hoewel hij in zijn eentje de keuken bestiert, komen er pareltjes op ons bord. Het delicate krokantje met crème van roodbaars maakt ons meteen duidelijk dat de verfijning hier regeert. Mijn goede voornemens sneuvelen als sneeuw voor de zon als het zuurdesembrood met huisgekarnde boter verschijnt. Mét sjalotjes, daar valt niet aan te weerstaan. Jammer van de veel te zoete mocktail, die geen partij is voor deze subtiele smaken.

Het eerste gerecht, de delicate en frisse ceviche van mosselen met tomaat en watermeloen, toont hoe de chef het spel van texturen en verfijnde smaken perfect in de vingers heeft. Ook de ravioli met ricotta en spinazie met saffraansaus blijkt een harmonieus geheel. Dat de chef ook verrassend uit de hoek durft komen, bewijst hij met zijn hoofdgerecht, waar hij schelvis combineert met boekweitnoedels, saus van kimchi en een rijstvel.

Zijn compagnon in de zaal kent de knepen van het vak al even goed: professioneel, vriendelijk en snel, niet te stijf en niet te familiair. Doordat de glazen wand van het restaurant volledig open kan, lopen terras en interieur naadloos in elkaar over. Binnen verwijst een golvende muur naar de zee, en smetteloos wit linnen en mooi gedekte tafels ogen even verfijnd als de borden.

Op deze mooie nazomeravond zitten de terrassen bij de buren voller dan bij Emiel. Het is dan ook een gewone maandag. Maar wie iets te vieren heeft, en van vis houdt, rept zich best eens naar Mechelen. Vaut le détour.

Marian Kin

Rekening

207 euro voor twee vier­gangenmenu’s, twee mocktails, aangepaste wijnen voor één persoon, een glas wijn en twee flessen water.

Onze score

Eten ★★★★☆

Bediening ★★★★☆

Atmosfeer ★★★☆☆