Skip to content
Rv
Rv

Circus

Antwerpen

Informatie

Kasteelpleinstraat 26, 2000 Antwerpen,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Het is een van de laatste nazomerdagen en dus hebben we ons achteraan op het gezellige stadsterras genesteld. Vandaag is Circus open voor ontbijt, brunch en lunch, maar vanaf oktober kan je bij Inge en Lien ook ‘s avonds terecht in hun wijnbar, met kleine hapjes erbij. Uit de lunchkaart kies ik de linzenburger met tzatziki en pickled veggies (14 euro). Wie geen gluten wil, kan kiezen voor een glutenvrije focaccia. Onze tafelgenoot gaat voor de yuzu fusion (17), een salade met quinoa, gegrilde bloemkool, shiitake, courgette, pistache en yuzu-abrikoos-dressing. Allemaal smaakvol, vers en gezond.

In het jarenvijftigpand aan de Antwerpse Kasteelpleinstraat opende juli vorig jaar Circus, waar enkel biologische gerechten en dranken geserveerd worden. Zes van de zeven lunchgerechten zijn veganistisch, en vijf ervan ook glutenvrij. Het spreekt voor zich dat hier volgens het seizoen gekookt wordt. Bioboerderij Oogstappel levert groenten en fruit, en Lien mag ook nog gaan plukken in de grote moestuin van haar mama. Ideaal voor artisjokken bijvoorbeeld. “Voor de rest is het een puzzel van allemaal kleine leveranciers bij elkaar”, vertelt ze. Omdat voor veel mensen vegan eten nog een grote drempel is, willen ze geen uitsluitend veganistisch aanbod. “Maar,” zegt ze, “zo leren mensen het wel kennen als ze hier komen”.

Ik vraag haar naar de Holy Guacamoly, een burrito met zwarte bonen en guacamole “Dat klopt, het is dan wel bio-avocado, maar het is niet duurzaam. We wilden die van de kaart halen, maar er is te veel vraag naar dat gerecht. Het blijft afwegen.”

Prijs: € / Concept: Vegetarische keuken met glutenvrije en vegan opties. Enkel biologische gerechten en dranken. / Op je bord: Alles is biologisch, en voor het grootste deel zonder geraffineerde suiker. Een groot deel komt van lokale leveranciers, de rest van biogroothandel Marma. / In je glas: Lien en Inge maken zelf slow juices, smoothies, limonades en icetea. Koffie is bio en fairtrade. Alle wijnen zijn bio. Sommige biodynamisch, andere natuurwijn. / Wat met afval: Het loof van de wortels gaat in de falafel, rietjes zijn van riet. Voor takeaway zijn er waarborgdozen van 5 euro, helaas niet via Deliveroo. / Troef: Veganistisch en vegetarisch eten wordt heel aantrekkelijk gepresenteerd, ook voor flexitariërs. / Kan beter: Af en toe exotische vruchten zoals ananas of mango. Voor smoothies komen die ingevroren binnen.