Ga naar de inhoud
Briquet
RV

Briquet

Antwerpen

Informatie

Vinçottestraat 36,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Restaurants zijn vaak een motor om een buurt op gang te trekken, en op het Vinçotteplein in Borgerhout hoor je het stevig ronken. We bezochten er eerder al het geroemde Essen, en nu schuiven we aan bij Briquet, een restaurant op de hoek waar vroeger September was.

Een project van Louis Devos en Jonas Van Sant, die elkaar ontmoetten bij Camino. Ondertussen hebben ze samen met Briquets chef, Jakub -— ‘Kuba’ — Blogowski, ook Soixante in Berchem geopend, waar Sail & Anchor was.

In de zomer moet er bij Briquet een prachtig terrasje zijn, maar als wij er arriveren, regent het zo hard dat we de indruk hebben dat de zondvloed losbreekt als we de deur achter ons dichttrekken. We zitten op dat moment alleen in het restaurant voor de lunch, en het is een compliment voor de inrichting en de bediening dat dit op geen enkel moment stoort. Het warme kleurenpalet, het gedempte licht, de geweldige soundtrack… Er moet hier een fantastische feng shui zijn. ‘Honest food, good vibes’ is de slogan van Briquet. We hebben gewoon een feestje met z’n twee.

Chef Kuba zorgt voor een beperkte maar intrigerende kaart, afgestemd op wat lokale producenten te bieden hebben. Zeven gerechten en drie desserts, die lekker genoeg zijn om lang over te twijfelen, maar uiteindelijk gaan we voor de radicchio met gorgonzalacrème (13 euro), een ceviche van zeebaars (16,5), kip met Mexicaanse mole (24) en het mysterieuze varenyky (24,5); een traditioneel Oekraïens gerecht: grote dumplings gevuld met aardappel. De sfeer mag dan pretentieloos zijn, de bordjes zijn kleurig en mooi en elk gerecht bevat een smakelijke twist. De radicchio krijgt clementines en pecannoten bovenop, en heeft een vinaigrette van koffie. Bitter op zoet boven bitter, lekker. De ceviche krijgt extra beet door mosterdzaadjes. De mole wordt fris door koriander en munt. Elk bord legt een draai in je tong.

De dappere mensen die buiten voorbijwandelen worden enthousiast toegewuifd door de bediening binnen. Wij kiezen nog even voor veilig droog en bestellen nog een dessert (witte chocola met bevroren peer en een crumble van champignons, 12). Die good vibes werken écht.

Lene Kemps

De rekening

Wij betaalden 138 euro voor een karaf water, een spicy pisco, twee mocktails, een glas rood, een vermout, vier bordjes,
dessert en koffie.

Onze score

Eten ★★★★☆

Bediening ★★★★★

Atmosfeer ★★★★☆