Skip to content
Bram Broeckx
Bram Broeckx

RACINE PAKT

Antwerpen

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Je moet je weg kennen als je wil gaan lunchen bij Racine. Gelukkig staan er hier en daar pijlen en borden. Een trapje op in het hippe Groen Kwartier en dan ontdek je het fijne dakterras, hoog onder de bomen. Zalig plekje is het. Hier openden Dennis en Ellen Broeckx van L’épicerie du Cirque hun tweede eethuis. “De helft van de kaart is vegan”, vertelt Dennis. Hij werd voor die keuze geïnspireerd door zijn broer, die ziek is en na het bekijken van een documentaire besloot om veganist te worden en zijn bloedwaarden zag verbeteren.

Op de kaart bij Racine: quinoasandwiches, salades, toasts en soep. Stuk voor stuk vechten ze om je aandacht met hun hippe namen. Ik kies de Jerusalem Veggie (8,70 euro) en krijg twee dikke sneden brood, belegd met gegrilde groenten, hummus, sla en feta. Een gigaportie, helaas blijft er geen plaats over voor een van de desserts of ‘Kleine Gelukskes’ zoals de carrot cake (3,70).

De biologische groenten voor al deze vitaminebommetjes komen voor het grootste deel van Ferm, een boerderij in Hombeek. Kazen komen van de welbekende Van Tricht, vlees van bij Luc De Laet. De La Belle Flamande-kippen zijn lokaal gekweekt en krijgen enkel plantaardige voeding. Hier en daar moet Racine weliswaar nog een beroep doen op de gewone groothandel: selder en prei zijn bijvoorbeeld niet altijd verkrijgbaar bij de bioboer.

Prijs: € / Concept: Gezonde, lokale lunchbar met een zo ruim mogelijk vegan aanbod. / Op je bord: Veel van bioboerderij Ferm. Voor zuivel en vlees werkt Racine samen met kwalitatieve leveranciers uit de buurt. / In je glas: Natuurwijnen, zelfgemaakte icetea en limonade, craftbeers en organic koffie. / Wat met afval: Takeawaykoffie zit in afbreekbare verpakkingen van suikerriet. / Troef: Nadruk op vegan gerechten. / Kan beter: Avocado blijkt nog té hip om zonder te kunnen. “Het is de bestseller der bestsellers.”