Ga naar de inhoud
Rv
Rv

De Broers van Julienne

Antwerpen

Informatie

Kasteelpleinstraat 45/47,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Ooit, in de vorige eeuw, waren vegetarische restaurants een curiositeit. Elke stad had er wel eentje, maar dat was het dan. In Antwerpen opende in 1993 De Broers van Julienne. “Vegetarisch eten was toen al heel raar, laat staan dat iemand vroeg naar vegan gerechten”, vertelt eigenares Liesbet. Toch stonden er toen al vegan gerechten op hun kaart. “Wij vonden dat je volwaardig kan eten zonder vlees, en werkten van bij het begin met amarant, spelt, pompoenpitten… We waren altijd bezig met duurzaam en biologisch eten, zonder daar een moreel concept achter te steken. Het zit gewoon in ons DNA.”

De etalage ziet er verleidelijk uit, met zelfgemaakte taarten en quiches. Die kan je meenemen, maar dus ook ter plekke verorberen, vergezeld van een slaatje. De mooie stadstuin is een zalige oase van rust. We bestuderen de kaart: little bites, soepen, salades, kroketjes en ovengerechten. Bij een niet-alcoholisch aperitief (5,90 euro) knabbelen we op gemarineerde olijven (5,90) en frietjes van zoete aardappel (5,90). Heerlijk.

De salade Beiroet (16,90) is een bord met falafelkroketjes, tomaten-komkommersalade, gegrilde tomaten en geroosterd pitabrood. Mijn compagnon kiest de zomerlasagne (19,90), met geroosterde zomergroenten, geitenkaas, walnoten en tomatensaus. De salade mist wat fraîcheur, maar de gerechten smaken goed af. En oh ja, voor wie een iets minder overtuigde tafelgenoot wil meenemen, staan er altijd ook twee visgerechten op de kaart, zodat mensen die nog niet helemaal mee zijn, zich ook op hun gemak voelen.

Het past helemaal bij de filosofie van De broers van Julienne: wel zo veel mogelijk ecologisch, maar tegelijk easy going.

Prijs: € / Concept: Vegetarisch en vegan comfortfood. / Op je bord: Groenten van hier. Bio voor zover haalbaar. / In je glas: Meestal biologische wijnen en een paar natuurwijnen. Verder is er zelfgemaakte limonade en icetea, biolimonade, Yugen kombucha… / Wat met afval: Het verpakkingsmateriaal voor de takeaway is van karton en biologisch afbreekbaar. Enkel voor Deliveroo lukt dat niet en zijn het aluminium bakjes geworden. / Troef: Trekken al bijna dertig jaar aan de kar van vegetarische en vegan voeding. Nooit avocado op de kaart wegens “niet verantwoord”. / Kan beter: Sommige producten komen van verder weg. “Ook in Griekenland worden lekkere dingen gemaakt.”