Ga naar de inhoud
Rozewied - Marian Kin
Rozewied - Marian Kin

Rozewied

Kortgene

Informatie

Hoofdstraat 35,
Kortgene - Nederland
Routebeschrijving Bezoek website

Dineren in het buitenland. Dat klinkt als vakantie en bij voorbaat geslaagd, toch? Ver hoef je niet te reizen om dat gevoel te bereiken. Naar Zeeland, bijvoorbeeld.

Op het dorpsplein van Kortgene betrekken het Nederlands-Belgische duo Ferdy van Rijswijk en Noëmie Haentjens een eeuwenoud pand. In de sober ingerichte huiskamer met majestueuze haard, open keuken en serene verlichtings­armaturen kom je vanzelf tot rust. Rozewied is een kleinschalig restaurant voor 16 gasten, voor wie het duo afwisselend de zaal in trekt. Ferdy en Noëmie doen alles zelf: van verwelkomen tot inzetten en afruimen. Mes en vork diep je zelf op uit de lederen bestekmap. Je kiest tussen een menu van vier (59 euro), vijf (69) of zes gangen (77). Een afzonderlijk vegetarisch menu is er niet, maar op verzoek krijg je een aangepaste versie.

“Starten doe je bij ons met de handen”, maant Ferdy aan. Rond een hazelnootdip zijn gepekelde groenten en ingemaakt fruit te proeven. Ook de volgende hapjes zetten in op comfort met een kroket van varkenskop en wulken in tartaar. Het roerei met schuim van Comté lijkt een moleculaire uitstap zonder dat de combinatie aan intensiteit wint. Spijtig.

Dan is het eerste bord veel lichter, met een salade van koolrabi en mosselen die dobberen in een zalvende schelvisjus met lavas. De gepofte rijst waarmee het gerecht is afgewerkt knettert ons naar meer.

Het textuurcontrast tussen de kloeke mousse van skrei en de salade van noordzeekrab is apart. Al zorgt de Nantuasaus met pittige kappertjes en bieslookolie voor binding.

Enter pollak: koolvis die je doorgaans in fish­sticks aantreft. De korrelige structuur van pollak countert Noëmie met een stevige korsting en sappig bereide kokkels in een pittige knoflooklolie.

Als vooruitblik op de lente is er als hoofdgerecht een fijn lapje gebarbecued kalfsvlees ingewreven met pistache, parmezaan en groene kruiden. De garnituren van raap en aardappelpuree zijn geslaagd, maar het droogtrekkende geheel mist behalve volheid ook een tikje crunch en fraîcheur. Dat lost het dessert op basis van druif, peer en bergamot dan wel weer in.

Rozewied is nog maar anderhalve maand open, en is nu al een uitstap naar Nederland waard.

Femke Vandevelde

 

Info

Hoofdstraat 35, Kortgene (Nederland). Open van woensdag tot zondag, +31 6 38112035, rozewied.nl

 

Onze score

Prijs-kwaliteit ★★★★☆

Eten ★★★★☆

Bediening ★★★☆☆

Atmosfeer ★★★☆☆

 

Rekening
Ik betaal 286 euro voor twee aperitieven, twee zes gangendiners met aangepaste dranken en een waterarrangement.

Over de naam
‘Rozewied’ is een verwijzing naar de diverse plekken waar Ferdy en Noëmie in Frankrijk, Spanje, Nederland (Meliefste) en België (Benoit Dewitte) als klaproos zijn opgedoken voor ze hun eigen avontuur startten.

Marktlunch
Op zaterdagmiddag betaal je 75 euro voor een huisaperitief, 2 glazen wijn, 3 gangen (sharing) en koffie of thee.