Ga naar de inhoud
Borze Café Antwerpen
rv

Hiro

Antwerpen

Informatie

Napoleonkaai 1,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Izakaya, omakase, hijiki, karaase, … wie zijn culinair Japans wil bijschaven, gelieve je naar het Antwerpse Eilandje te begeven. Daar opende eind maart een nieuwe Japanse izakaya. In het Nederlands: een sakebar waar je ook een hapje kunt eten.

Zonder reservaties zet je je op de bank, en bestel je waar je zin in hebt: toro sushi (9), hamachi sushi (8), oester met ponzu (7), sashimi (18), … De full works kunnen ook, met een omakase-menu (125) waarbij je de chef de vrije hand geeft, en je aan de toog nestelt met zicht op de sushichef en de yakiniku-grill. En dat doen we.

Hiro heeft een grungy look-and-feel. Op een van de muren pronkt een schildering in tattoo-stijl, en dat past perfect bij de tattoos van een van de twee chefs. De toiletten hangen vol stickers met manga-porno en uit de boxen komt een stevige playlist.

Wat op het bord komt, oogt allesbehalve grungy. Doorheen de avond schuift de chef een twaalftal bordjes onze richting uit. Na een perfecte start met tempura van oester met ponzu is het tijd voor sushi. En wat voor sushi! Zeebaars, toro, hamachi, dorade… deze kwaliteit van vis heb ik zelden geproefd in een Antwerpse sushibar. Vol smaak en botermals, waardoor die wegsmelt op de tong. Daarvoor gebruikt de chef een rijpingskast waarin verschillende soorten vissen agen. De sashimi komt in verschillende afleveringen en barst van de smaak. Dan volgt nog tempura, een salade met makreel, en wagyu picanha die voor onze ogen geschroeid wordt op de BBQ. De kleine kommetjes saus slurpen we helemaal leeg.

Telkens als ons glas leeg is, komt de chef uit zijn keuken en stelt allerlei sakes voor. Het prachtige keramiek werd speciaal voor Hiro gemaakt door de bekende keramist Koen Ghesquière. Er was maar één voorwaarde: chef Bart Huybrechts moest mee het open vuur -komen opstoken om het te bakken.

Omdat hij niets kent van Japanse desserts, ontwierp chef Thomas een tiramiso – de o is geen typo – als grap. Maar dan wel een megalekkere grap: een soort baba au rhum, gedrenkt in sake en afgewerkt met karamel van miso en espuma.

Wat een fijne plek is dit: zowel de atmosfeer als het open concept waarbij je zowel voor een kleine hap als een avondvullend programma terecht kan, vinden we top. De gerechtjes zijn van topkwaliteit, en dat komt helaas met een (hoge) prijs. Maar voor de rest: niets dan lof.

 

Info

Open van 12 tot 24 u, van woensdag tot en met zondag

 

De rekening

We betaalden 346 euro voor twee omakase-menu’s, 5 glazen water en 7 glazen sake (van 10 tot 14 euro per glas).

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ***

Eten *****

Bediening ****

Atmosfeer *****

 

Door Marian Kin