Ga naar de inhoud
Bistrot de Pottenbrug
rv

Bistrot de Pottenbrug

Antwerpen

Informatie

Minderbroedersrui 38,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Trendwatchers geven aan dat we weer volop koolhydraten zullen eten. Nu heb ik meestal niets met trends of poortwachters, maar als de toestemming wordt gegeven, ben ik er als de kippen bij.

Dus reserveer ik fluks een tafel in De Pottenbrug, recent door Gault&Millau uitgeroepen tot bistro van het jaar. In dit etablissement uit 1974 worden gasten bij hun voornaam verwelkomd. Maar zelfs al kom je hier voor het eerst, je kunt er meteen op de breedste glimlach rekenen. Nochtans zat het voor mij al snor bij de aanblik van een originele Luikse stoof en een toog die niet in mijn stamcafé zou misstaan.

Eigenaar Nicolas – Boris – Moreels en chef Vincent Greeve trekken het klassieke kader door naar de menukaart die uit een handvol vaste gerechten bestaat. Tijdens het toelichten van de suggesties draaien mijn speekselklieren overuren. Al besef ik door de vermelding van kreeft, kaviaar, foie en truffel dat ik maar beter de rek op mijn portefeuille controleer. Met een terrine van grondwitloof toont de chef bij het hapje meteen al zijn visie op ambacht.

De garnaalkroketten (28 euro) vallen kleiner uit dan elders, maar de zilte aroma’s leveren een bewijs van versheid. Bij het aansnijden barsten een konvooi handgepelde garnalen uit hun bros harnas. Dankzij een snufje cayennepeper smaakt de roux extra pittig. Terwijl ik mijn gezelschap knikkend een hap toeschuif proef ik van zijn voorgerecht: coquilles met kalfstong (45). Een zalvende crème van pastinaak en huisgemaakte picklessaus zorgen voor binding en finesse.

Als hoofdgerecht delen we kip. Banaal? Dat is dan buiten chef Vincent gerekend, die ons een traditionele Franse hoevekip uit de Landes serveert, samen met morilles en een fine champagnesaus. Eerst komen de filets; daarna verschijnt op een zilveren schoteltje onze repasse met dij en bout. Onder de malse kropsla zijn erwtjes verwerkt. En voor de frieten schiet zelfs de meest perfecte beoordeling tekort. Beeld je een vulling van zuivere aardappel in onder een meervoudig krokant gebakken korst.

Terwijl de meeste gasten hier met het glas wijn in de hand zalig lang blijven plakken, moet ik de schoolbel in de gaten houden. Die café glacé of coupe colonel houd ik voor een volgende keer.

 

Info

Open op maandag, zaterdag en zondag gesloten.

 

De rekening

We betalen 213 euro voor twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, één aperitief en twee flessen water.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ***

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer *****

 

Door Femke Vandevelde