Ga naar de inhoud
Frederic Raevens
Frederic Raevens

LES FILLES

Brussel

Informatie

Oude Graanmarkt 46,
Brussel
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Een restaurant zonder kaart, maar met elke dag een gezonde schotel, gemaakt van bio-ingrediënten. Dat was het eenvoudige concept van Line Couvreur in 2010. “Ik wilde aantonen dat je gezond en gastronomisch erg goed kon combineren, maar zonder er de nadruk op te leggen. Ik pakte toen eigenlijk helemaal niet uit met het duurzame of biologische aspect, dat waren toen lang niet de modewoorden die het nu zijn.” Het duurzame uitgangspunt is hetzelfde gebleven. Les Filles serveert nog steeds elke dag een uniek menu, bereid met biologische en ambachtelijke hoeveproducten van een lokale producent. Je waait binnen, schept zelf op en kunt aanschuiven aan de grote tafel. De sfeer is huiselijk en gezellig, met vintage fotokaders en kleurige Staub-kookpotten. Het eten is even geruststellend als warm. Een witloofsoep, een tajine of balletjes in tomatensaus. Een kip met pompoen in een kruidige curry. In de Filles-formule betaal je ’s middags 23 euro voor entree, plat en dessert en ’s avonds 38 voor aperitief-tapas, voorgerecht, hoofdgerecht, een stukje kaas en een toetje toe. Les Filles heeft ondertussen verschillende vestigingen, een meeneemcounter, een catering­service en organiseert kooklessen. Soms groeit een idealistisch concept uit tot een goed draaiend businessmodel. (LK)

Prijs: € / Concept: Een hartelijke biokeuken. / Op je bord: Producten van lokale leveranciers. / In je glas: Natuurwijnen, lokale bieren en zelfgemaakte limonades. / Wat met afval: Het personeel neemt alle restjes mee, streeft naar zero waste. / Troef: Takeaway zit in herbruikbare en composteerbare verpakkingen.