Ga naar de inhoud
And/Or
rv

and/or

Antwerpen

Sommige dagen zit alles gewoon tegen. Ik wil niet overdrijven. Hoe erg kan het zijn? Je woont tenslotte niet in Oekraïne.

Maar de metro is geblokkeerd, dus mis je je trein en de volgende blijkt afgeschaft. De taxichauffeur vindt het restaurant niet, hoewel het een Hopper-schilderij op de hoek van de straat is. Oh wat een opluchting dat je in and/or gereserveerd hebt waar ze geen drama maken van de vertraging, waar ze Tafelgenoot ondertussen een mooie plek en een fijn drankje geven, en je met een warm en welgemeend ‘eindelijk’ begroeten als je drie kwartier te laat arriveert. Les van de dag: onderschat nooit de kracht van een goede huisaperitief (lapsang souchong en mescal, 17 euro).
Karen Shu heeft een indrukwekkend palmares. Ze heeft in New York voor de Franse driesterren kok Jean-Georges Vongerichten gewerkt. Ze was privé chef voor de Obama’s, Meghan Markle en Beyoncé. Haar plantaardige keuken overtuigde sjeiks en sterren. De kaart van and/or is ook erg verleidelijk. We willen zeker de kohlrabi (17 euro), ondertussen een klassieker op elke modieuze kaart. Shu serveert de knol met gepekelde selder en sjalotjes. Fris, crunchy en zurig. De ingrediënten zijn herkenbaar, de smaken duidelijk.

De keuken heeft een hoog ‘what you see is what you get’ gehalte, en toch is het geheel verrassend. De toast (19 euro) met feta en gekarameliseerde pepers is super-de-luxe comfortfood. Crispy onderaan, pikant bovenaan en smeuïg alom. De schorseneren (27 euro) lijken exotische delicatessen, beetgaar, op smaak gebracht met chili en koriander. Volgende les van de dag: wat men je ook vertelt, er zijn nooit genoeg aardappelen. Shu’s aardappeltaartje (24 euro) met rozemarijn is om voor te sterven. De chef is godzijdank niet bang van koolhydraten, want er is nog een dessert met sweet potato (13 euro). De aardappel is tot crème geklopt en is in verbazend goed gezelschap van druiven en amandelen. Als we restjes hebben is dat alleen omdat we gewoon te veel hebben besteld. Daar heb ik de volgende dag al spijt van. Waarom heb ik geen doggybag gevraagd, want zat daar nu geen lunch in, in die ene overgebleven schorseneer met wat aardappelcrème en een stuk aardappeltaart?

 

Info
Dinsdag en woensdag gesloten, andere dagen van 16 tot 23u.

 

De rekening
Wij betaalden 185 euro voor drie cocktails, vier glazen oranje wijn (8 euro), vier schotels en een dessert.

 

Onze score
Prijs/kwaliteit ****
Eten ****
Bediening ****
Atmosfeer ****

 

Door Lene Kemps