STORM
Oostende-
-
Prijs
-
Categorie
-
Gepubliceerd18/09/2021
Heerlijk tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie
Visliefhebbers hebben er met Storm een bestemming bij. Chef Michiel Rabaey deelt aan de Oostendse oosteroever namelijk zijn passie voor noordzeevis. In zijn maandelijks wisselend menu (65 euro voor vier en 75 voor vijf gangen) proef je van typische vissermanskost – denk maar aan gemarineerde haring – maar evengoed van schaal- en schelpdieren, algen, kruiden en zilte groenten. Zo vult hij een millefeuille o.m. met lamsoor en grijze garnalen.
Als hapje krijgt een holle Oostendse oester, geteeld in de naburige Spuikom, een mooi platform dankzij een crumble van dashi op basis van gerookte, gepekelde en geroosterde visgraten. De vangst van de dag, mul in ons geval, flirt met mosselen; een combinatie die aan kruidigheid en aroma wint dankzij een olie van selder en gekonfijte venkel. Luxueuze langoustines combineert Michiel stoutmoedig met orgaanvlees (kalfszwezerik), maar ook rog laat hij als vis van het jaar aanspoelen met in zijn kielzog zeespaghetti, kastanjechampignon en aubergine.
Hoewel Michiel in zijn eentje voor een twintigtal gasten kookt, verveelt zijn performance nooit. Op de horizon met aanmerende vissersboten raak je dan ook moeilijk uitgekeken.
Als eerste restaurant in België is Storm bekroond met het ‘Visserij Verduurzaamt’-label dat aanduidt hoe de vis in kwestie duurzaam gevangen en bereid is. Daarnaast heeft Michiel ook een samenwerking lopen met vissersorganisatie Fishing for Litter, die vloten aanmaant om plastic afval uit onze zeeën aan wal te brengen. De plantenbakken van Storm zijn vervaardigd van gerecycleerd oceaanplastic.
Prijs: €€ / Concept: Gastronomie met noordzeevis. / Op je bord: Korte keten (Belgische bijvangst en lokale leveranciers van vlees en groenten) in interactie met wereldse smaakmakers. / In je glas: Belgische wijnen van o.a. Aldeneyck en Entre-Deux-Monts. Huisaperitief met zeebes, kombu en gin. / Wat met afval: Zero waste is een rode draad in het menu. / Troef: Onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door lokale vissers, vormen hier de rode draad. / Kan beter: Geen 100 procent vegetarisch menu beschikbaar.