Ga naar de inhoud
Lene Kemps
Lene Kemps

Convento

Leuven

Informatie

Mechelsestraat 87,
Leuven
Routebeschrijving Bezoek website
Chef’s tip

Als chef Jens Maertens zelf niet achter het fornuis staat, schuift Jens Maertens ook al eens aan bij een van de collega’s. Convento is een van de favorieten.

Heel even dacht ik dat ik ongemerkt heel lang had gewandeld en in een plattelandsdorpje was terechtgekomen. Een wit huis met lichtblauwe luiken, een gevel begroeid met wijnranken en bloemen. Een wijnhandel die overloopt in een restaurant. Veel hout en een huiskamer­gevoel. Het woord ‘charmant’ is zelden zo op zijn plaats als in een beschrijving van Convento in Leuven.

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Als wijnhandel heeft Convento zijn strepen meer dan verdiend, met meer dan 500 wijnen in het aanbod, die allemaal in het restaurant geserveerd kunnen worden. Als wijnbistro werd het in april 2023 overgenomen door de twee sommeliers Tom en Olivier, maar ‘er verandert niets’, benadrukken ze op de site. Het is nog steeds Jens Maertens in de keuken en Robbert Verheyden in de zaal.

Maertens heeft een voorliefde voor lokale ingrediënten en een passie voor groenten van bij ons, zelfs wanneer zijn inspiratiebronnen exotischer zijn. Dus vind je geroosterde pompoen met bietjes en dashi op het menu, of asperges met pijpajuin en XO-saus (zeevruchtensaus uit Hongkong).

Ecologisch en duurzaam werken is een andere bezorgdheid. “Een menu begint met een telefoontje van de groenteboer die me vertelt wat de oogst is”, zegt hij. Binnen een gerecht zijn er meerdere structuren en smaken die verrassen. En alles komt bedolven onder nootjes, zaden en kruiden. Dat is meestal erg lekker, en soms verwarrend. Soms heb ik graag houvast. Een asperge die naar asperges smaakt.

Ingrediënten zijn geroosterd en gepekeld, je verwacht bitter en krijgt zuur. De pompoen is zacht, de bietjes smaken zout, het bijbehorende koekje met kaasterkaas is niet overheersend. De witte asperges zijn me iets te al dente, maar het lam is heerlijk zacht en licht pikant. Het zijn vier verbazende gangen, vol smaakeffecten.

We sluiten af met het kaasbordje, en met een lekker dessert van ijs, aalbes en pompelmoes. Ik moet even zoeken waar de pompelmoes zit, maar dat zal typisch Convento zijn.

Prijs/kwaliteit: ★★★☆☆ – Eten: ★★★☆☆ – Bediening: ★★★★☆ – Atmosfeer: ★★★☆☆