Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Tiramisu
Jenny Zarins

Tiramisù

Door Russell Norman

Nadat de Brit Russell Norman met Polpo een bestseller schreef over de Venetiaanse keuken, trok de man naar Toscane, naar kunststad Firenze. Hij schreef er een prachtig kookboek over, met de uitdagende titel Brutto. ‘Brutto’ betekent ‘lelijk’ in het Italiaans.

Over dit recept voor ‘tiramisu’ vertelt Russell Norman: “Tiramisu is waarschijnlijk het bekendste Italiaanse dessert, maar het werd pas onlangs aan de canon toegevoegd. De meeste mensen zijn het erover eens dat het in de jaren zeventig werd bedacht in restaurant Le Becchiere in Treviso door Ado Campeol en zijn vrouw Alba di Pillo. Maar de Toscanen claimen dat het recept (maar niet de naam) al in de zeventiende eeuw in Siena werd gecreëerd, toen dit gerecht aan groothertog Cosimo III werd geserveerd. Je moet tiramisu minstens 4 uur voor het opdienen maken.”

Uit: Brutto, De (briljant) eenvoudige keuken van Florence, Russell Norman, Fontaine Uitgevers, oktober 2023