Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
rv

Glass

Antwerpen

Je moet het maar doen: net als de jarenlange werkzaamheden voor de deur erop zitten, je intrek nemen in een restaurant met zicht op het prachtig heraangelegde Antwerpse Zuidpark.

Dat is exact wat chef Alain Smet en zijn vrouw Sally Bruynseels deden, toen ze Glass aan de Gedempte Zuiderdokken van sommelier Jurgen Lijcops en chef Wouter Van Tichelen ovenamen. Bij hun vertrek moest dat duo weliswaar hun Michelinster inleveren, maar het net aangelegde terras en de hernieuwde vibe zijn ook wat waard. De familie Smet verkaste naar hier vanuit de B&B in de Ardennen die ze acht jaar lang openhielden.

Gastvrouw Sally verwelkomt ons hartelijk op het mooie terras tussen olijfbomen, aan pico bello gedekte tafels met wit linnen. We twijfelen of het niet te fris wordt, maar Sally hakt resoluut de knoop door en wijst op de terrasverwarming.

Bij twee verschillende glazen champagne (17 en 18 euro) en een hapje van de chef bestuderen we het menu. Er moet weinig gekozen worden, alleen: nemen we vier (85 euro), vijf (95 euro) of zes gangen (110 euro)?

Het menu verraadt de eclectische voorliefde van de chef: we ontwaren Japanse toetsen (furikake), Thaise invloeden (tom kha kai), Italiaanse ingrediënten (polenta en fregola sarda) en ook producten uit Frankrijk (Aubrac-kalf en Normandisch lendestuk) en Engeland (kaas uit Shropshire).

Vlot en warm, met een typisch Antwerpse flair, bestiert de gastvrouw de zaal, daarin geholpen door zoon Junior. Het gezin doet dit op zijn eentje, enkel geholpen door een afwasser. Na een heerlijk hapje van aardappel, kamschelpen en tomaat gaat de chef overtuigend van start met een eigen interpretatie van vitello tonnato. Die komt in de vorm van cannelloni van kalf met geelvintonijn en crumble van tomaat. Mooi geserveerd, perfect op smaak.

De schelvis wordt verrassend gecombineerd met kip en een Thais geïnspireerde jus, maar jammer genoeg valt die erg zoet uit. Gelukkig maakt de fregola sarda dat weer goed, dankzij een volle erwtensmaak, een perfecte garnaal en een lepeltje kaviaar. Bij het lendestuk wordt duidelijk dat zo’n eenmanskeuken niet evident is: zoete smaken overheersen en het vlees is te ver gegaard. Ook bij het huisgemaakt geitenkaasje worden onze smaakpapillen overdonderd door te veel honing.

Een persoonlijke en verfijnde aanpak, stijlvolle aankleding van zaal en borden, ideale locatie: het is er allemaal. Nu nog de puntjes op de i bij enkele gerechten en deze familiezaak staat er helemaal.

 

De Rekening

Ik betaalde 291 euro voor 2 vijfgangenmenu’s, 2 glazen champagne, 1 keer aangepaste wijnen en water.

Onze score

prijs/kwaliteit ***

eten ***

bediening ****

atmosfeer ****

 

Bezocht door Marian Kin