Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Shannon Rowies

Yoka Tomo

Schaarbeek

Informatie

Félix Marchallaan 26,
Schaarbeek
Routebeschrijving Bezoek website

De izakaya’s zijn neergestreken in Brussel, en Yoka Tomo is een van de beste. Een izakaya is een Japanse bistro, informeel en sympathiek, die wat sfeer betreft ergens tussen een café en een restaurant in bengelt. Met een keuken die het midden houdt tussen kunstige gastronomie en een snelle hap. Niemand beheerst die evenwichtsoefening beter dan chef Tomoyuki Ohara, die het lekkerste comfortfood bereidt, volgens kenners met een voorkeur voor de Zuid-Japanse keuken. Hij werd dit jaar door Michelin beloond met een bib gourmand voor zijn fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt à la carte kiezen, maar als we rondkijken – er zijn maar twintig plaatsen en de zaak is een zakdoek groot – lijkt niemand dat te doen. De twee gangen voor 33 euro zijn al een goede deal, maar de vier gangen voor 42 euro zijn onklopbaar.

Yoka Tomo is een goed geoliede machine. Wat een activiteit achter die toog! Omdat het restaurant zo klein is, werken ze met twee shifts en je krijgt al honger van naar de bedrijvigheid te kijken. We worden meegesleept door de buzz, en het lijkt of we in een eetfabriekje zitten. Ik kan niet genoeg benadrukken dat we dit erg positief bedoelen, in de zin van: vanavond is onze job eten en op tijd weer buiten staan. Wie een lange avond op restaurant verkiest en nog wat wil nablijven met een drankje, moet elders reserveren. Hier kom je voor de expertise van de chef en de authentieke sfeer.

We beginnen met een bordje groenten: wortelen, lotuswortel, aubergine, bamboescheuten, pompoen en mijn absolute favoriet: aardappelsalade, door de Japanners zo mooi ‘potetosarada’ genoemd. De groenten zijn gepekeld, gestoomd in dashi bouillon of gemarineerd in sake. Eenvoudig en elegant. De chef is gekend voor zijn chawanmushi, een heerlijke eierflan met shiitake en aubergine, en een saké-garnaal bovenop. Met een perfect gefrituurd stuk zalm in een panko-korst bewijst hij dat lekker niet ingewikkeld moet zijn. De miso is dieper van smaak dan we ooit geproefd hebben, en de afsluiter: rijst met gemarineerde en gepaneerde kip en zoetzure groenten bevestigt wat we al de hele tijd eten: huiselijk, onvervalst comfortfood. Troosteten van het hoogste niveau. Als we buitenstaan, voelen we ons een tikje overrompeld door die wervelwind van heerlijk en eerlijk eten. Wat een geweldige ervaring!

Onze score:

prijs/kwaliteit *****

eten ****

bediening ****

atmosfeer ****

 

Door Lene Kemps