Geroosterde wortelen met citroenricotta en miso-vinaigrette
Door Louise De Brabandere
Ik heb, wanneer de temperaturen buiten dalen, een onweerstaanbare drang om alles wat eetbaar is in de oven te schuiven. Het geeft me op de een of andere manier een rustgevend, gezellig gevoel: wetende dat er iets in de oven aan het garen is, wanneer het huis zich vult zich met heerlijke geuren en aroma’s.
Het hoeft niet altijd een groots opgezette ovenschotel of lasagne in tien stappen te zijn. Een achteloze lading wortelen met niets meer dan lekkere olijfolie, peper en zout zien transformeren van fris en knapperig naar zacht, diep van smaak en een beetje gekarameliseerd, geeft me een haast absurde huiselijke voldoening. Zo simpel, zo lekker.
Ricotta vermengd met citroenzeste is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om van eenvoudig geroosterde groenten een extra lekker bijgerecht te maken. Ze voegt frisheid, romigheid en een licht zuurtje toe. Wil je nog een stap verder gaan, wentel de geroosterde wortelen dan in een miso-vinaigrette die nét de juiste hoeveelheid umami toevoegt, en je hebt een bijgerecht dat voelt alsof het uit een restaurant komt, maar dat eigenlijk nauwelijks moeite kost. Laat die oven de komende tijd maar wat overuren draaien.