Skip to content
Pittige shakshuka
Hannes Vandenbroucke

Pittige shakshuka

Door Louise De Brabandere

Geen eiergerecht dat vandaag populairder is dan shakshuka. De basis is altijd dezelfde: gepocheerde eieren in tomatensaus. Experimenteer gerust met allerlei specerijen en verse kruiden. Of voeg eens wat groenten zoals spinazie, bonen of paprika toe. Er kan echt niets mislopen, shakshuka smaakt altijd, of je het nu als ontbijt, brunch, lunch of avondmaal eet.

Pittige shakshuka
Hannes Vandenbroucke

Ingrediënten

4 personen
  • olijfolie
  • ui, versnipperd
    1 1
  • knoflook, tot moes geplet
    2 2 teentje(s)
  • komijnpoeder
    0.5 0,5 theelepel(s)
  • ras el hanout
    1 1 theelepel(s)
  • harissa
    1 1 theelepel(s)
  • zoete puntpaprika’s
    2 2
  • tomaten, in stukken
    1 1 kg
  • suiker
    1 1 theelepel(s)
  • bonen, gespoeld en uitgelekt
    1 1 blik
  • grote eieren
    4 4
  • handje koriander, gehakt
  • peper en zout
  • stokbrood of boerenbrood, om te serveren
olijfolie
ui, versnipperd 1
knoflook, tot moes geplet 2 teentje(s)
komijnpoeder 0.5 theelepel(s)
ras el hanout 1 theelepel(s)
harissa 1 theelepel(s)
zoete puntpaprika’s 2
tomaten, in stukken 1 kg
suiker 1 theelepel(s)
bonen, gespoeld en uitgelekt 1 blik
grote eieren 4
handje koriander, gehakt
peper en zout
stokbrood of boerenbrood, om te serveren
Ingrediënten kopiëren

Bereiding

Stap 1

Verhit wat olie in een pan (gebruik voor 2 personen een kleine, en voor 4 personen een grote pan).

Stap 2

Stoof de ui 1 minuut op middelhoog vuur en voeg de knoflook toe.

Stap 3

Roerbak 1 minuut en voeg de specerijen en harissa toe. Laat 1 minuut meegaren alvorens de paprikastukjes aan de pan toe te voegen. Roerbak 2 minuten en doe er dan de tomatenstukjes en suiker bij.

Stap 4

Zet een deksel op de pan en laat 15 minuten (5 minuten als je tomatenstukjes uit blik gebruikt) pruttelen op een laag vuur. Draai het vuur wat hoger en voeg de bonen toe. Laat de tomatensaus goed heet worden. Kruid af met peper en zout.

Stap 5

Breek een ei in een kopje. Maak met de achterkant van uw houten lepel een kuiltje in de saus en giet er voorzichtig het ei in. Werk zo alle
eieren op.

Stap 6

Kruid de eieren met peper en zout. Laat 5 minuten pruttelen en zet dan nog 1 à 2 minuten een deksel op de pan. Hou de eieren goed in de gaten, de dooiers zijn het lekkerst als ze zacht blijven.

Stap 7

De kooktijd hangt af van de grootte van de eieren. Blijf ze dus goed in het oog houden en haal ze van het vuur zodra het eiwit bijna helemaal gestold is.

Stap 8

Besprenkel met koriander en serveer onmiddellijk met stokbrood of zuurdesembrood.

Tip

De gouden tip is om de eieren van het fornuis te halen voor ze helemaal gaar zijn. De warmte van de pan zorgt ervoor dat de eieren rustig verder garen waardoor ze perfect zijn op het moment dat je aanschuift aan tafel. Maak dit soort bereidingen dus altijd à la minute en dien ze onmiddellijk op.

Recept door Louise De Brabandere