Scampi in whiskey met geroosterde tomaat
Door Jelle Beeckman
Foodblogger Jelle Beeckman, beter bekend als The Messy Chef, lijkt wel een jonge Oost-Vlaamse versie van Jamie Oliver. The Messy Chef maakt aantrekkelijke, eenvoudige no-nonsense gerechten. Cosy food, vaak met een creatieve draai, zoals deze scampi’s.
Uit: The Messy Chef, Jelle Beeckman, Borgerhoff&Lamberigts.
Ingrediënten
-
scampi's20 20
-
toma(a)t(en)2 2
-
ui(en)1 1
-
look2 2 teentje(s)
-
gember (1 cm)1 1 cm
-
gerookt paprikapoeder1 1 theelepel(s)
-
kaneelstok(ken) (of evenveel theelepels kaneelpoeder)1 1
-
kruidnagel(s)2 2
-
paprikapoeder2 2 theelepel(s)
-
bruine suiker1 1 eetlepel(s)
-
tomatenpuree2 2 eetlepel(s)
-
whiskey1 1 scheutje(s)
-
limoensap1 1 eetlepel(s)
-
kippenbouillon150 150 ml
-
room100 100 ml
-
lente-ui
-
olijfolie
-
peper en zout
toma(a)t(en) 2
ui(en) 1
look 2 teentje(s)
gember (1 cm) 1 cm
gerookt paprikapoeder 1 theelepel(s)
kaneelstok(ken) (of evenveel theelepels kaneelpoeder) 1
kruidnagel(s) 2
paprikapoeder 2 theelepel(s)
bruine suiker 1 eetlepel(s)
tomatenpuree 2 eetlepel(s)
whiskey 1 scheutje(s)
limoensap 1 eetlepel(s)
kippenbouillon 150 ml
room 100 ml
lente-ui
olijfolie
peper en zout
Bereiding
Stap 1
Pel de scampi's en bak ze in een diepe pan. Halveer de tomaat en leg ze op de zaadkant in dezelfde pan. Haal beide uit de pan en voeg een beetje olijfolie toe voor de saus.
Stap 2
Snij de ui fijn, pers de look en rasp de gember. Fruit alles aan in de pan en voeg de kruiden en de suiker toe. Doe de tomatenpuree erbij en roer zeker 1 minuut. Blus de pan met de whiskey en laat de alcohol uitkoken.
Stap 3
Doe het limoensap en de bouillon erbij en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de room toe en laat de saus indikken. Kruid de saus af met peper en zout.
Stap 4
Voeg de scampi's en tomaten weer toe aan de saus en werk de saus af met fijngesneden lente-ui.