Fried chicken sandwich
Overal ter wereld bestaat er wel een manier om broodjes te beleggen, of het nu gaat om burrito’s, hamburgers, bapao’s, sandwiches of panini. Dat je ze in allerlei omstandigheden gemakkelijk kan opeten, is vast niet vreemd aan de populariteit van het broodje.
Daniel Lindeberg heeft zijn eigen bakkerij en patisserie, vlak buiten Stockholm. Hij liet zich voor zijn nieuwe boek met allerlei recepten voor sandwiches inspireren door wat hij leerde in de bakkerijen waar hij werkte, en op zijn reizen.
Vooraan in ‘Sandwiches’ geeft Lindeberg nog een paar tips, waar je moet op letten als je aan de slag gaat. “Zo moet je de ingrediënten altijd gelijkmatig over het broodje verdelen. Klinkt logisch, maar toch krijg je vaak een broodje waarvan één hap soms maar één smaak heeft. Om ervoor te zorgen dat je bij elke hap alle smaken proeft, kun je een beetje denken als een pizzabakker, die de ingrediënten met beide handen gelijkmatig over de pizza verdeelt. Op broodjes leg je de ingrediënten vaak óp elkaar, maar probeer een te compact gevoel te vermijden. In mijn lunchroom zeur ik vaak dat ingrediënten in kleine plakjes op een broodje gelegd moeten worden. Dat maakt ongelooflijk veel verschil voor het mondgevoel. Hoe je structuren en texturen in de mond ervaart, geeft samen met de smaak en geur de algehele smaaksensatie.
“Maar ook andere details zijn van belang. Ik verdeel bijvoorbeeld de mayonaise of saus over de onderste en bovenste helft van het brood, zodat het broodje minder kliederig wordt om te eten. Vervolgens leg ik uitjes en andere kleine of fijngesneden ingrediënten op de bovenste helft, waar ze vast blijven zitten in de saus.”
Lindeberg zegt vooraan bij het recept voor fried chicken sandwich: “Is er iets lekkerder dan gefrituurde kip? Antwoord: nee. Zo eenvoudig en zo lekker. Krokant, sappig en licht pittig door de hot sauce, mjam!”
Uit: Sandwiches. Bijzondere belegde broodjes voor elk moment van de dag, Daniel Lindeberg, uitgegeven bij Good Cook, 144 p., 22,50 euro, maart 2024