Ga naar de inhoud
p201_GeroosterdeBieten
Laura Edwards

Geroosterde bieten met gekaramelliseerde noten

Door Georgina Hayden

Ze werkte twaalf jaar voor Jamie Oliver, maar kreeg de liefde voor koken al mee als kind. Georgina Hayden woonde boven de Grieks-Cypriotische taverne van haar grootouders in Londen en leerde daar de mediterrane keuken kennen.

Haar nieuwe boek ‘Grieks!’ noemt ze zelf eerder ‘Grieks! Achtig’. Eigenlijk zijn het gewoon ongecompliceerde gerechten met een knipoog naar de Grieks-Cypriotische genen van Georgina Hayden. Het is vooral een ideale manier om je alvast voor te bereiden op de komende zomer, en te dromen van lange avonden buiten met een rijkgevulde tafel.

Over dit recept vertelt ze: “Ik houd van bieten in elke hoedanigheid. Ik kan vooral de gekookte bieten bij de supermarkt en de groenteboer waarderen. Dat betekent namelijk dat je ze niet zelf hoeft te schillen en te koken, en niet dagenlang met gevlekte handen rondloopt. Ze zijn ongelooflijk veelzijdig: je kunt ze zo eten, maar ze zijn ook geweldig om te roosteren. Hier heb ik ze in de pan gebakken om ze kleverig te maken. Dat voelt als valsspelen, want normaal gesproken zou je rauwe bieten uren in de oven moeten laten roosteren om dat effect te bereiken.”

 

Uit: Grieks! Recepten voor elke dag, Georgina Hayden, uitgegeven bij Good Cook, 288 p, 27,50 euro, april 2024