Vegetarische vol-au-vent met paddenstoelen en verse erwtjes

Laatst kreeg ik de vraag of ik een even smaakvolle, romige vol-au-vent kon maken – maar dan zonder kip. Een traditionele Belgische klassieker waar iedereen van kan meesmullen, inclusief je vegetarische nonkel, nichtje, broer of lief. Kijk, ik hou wel van een culinaire uitdaging, en zo werd de vol-au-champignon geboren.
Deze versie heeft die ouderwetse, nostalgische charme die je meteen doet denken aan zondagse familielunches, maar dan zonder het gedoe van een kip uitbenen. Helemaal vegetarisch, boordevol paddenstoelen, verse erwtjes en een saus die zo romig en vol van smaak is dat je niet eens doorhebt dat er geen kip in zit.
De magie van dit gerecht zit ‘m in de paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitakes, kastanjechampignons – gebruik een mix voor een diepe, umamirijke smaak. Ze geven een bijna vlezig gevoel, maar dan zonder, nou ja, vlees. Omhuld in een klassieke, romige saus en afgedekt met een dakje van krokant bladerdeeg, goudbruin en boterig. Want als je vol-au-champignon maakt, doe je het goed.
Ik maak hem graag in een grote ovenschotel, waarbij je met je lepel door de glanzende korst breekt en meteen die typische ‘vol-au-ventgeur’ opsnuift. Serveer met een frisse salade of smeuïge aardappelpuree.