Ga naar de inhoud
Zweedse kipkerrie - Flygande Jacob
Ingrid Hofstra

Zweedse kipkerrie – Flygande Jacob

Door Ingrid Hofstra

Gravad lax en köttbullar kennen we allemaal, maar de Zweedse keuken kent natuurlijk veel meer gerechten. Zo vieren de Zweden Taco Fredag, ofwel Taco Vrijdag, bij het begin van het weekend. Dan eten ze met het bord op schoot voor tv, met de toppings op de salontafel.

Ingrid Hofstra verzamelde zestig Zweedse gerechten in haar nieuwe boek Het lekkerste uit Zweden. Je leert er over de basics, zoals de ingrediënten voor smörgåsbord en fika, en ontdekt ook hoe je zelf haring kan inleggen.

Ze vertelt dit over het recept voor Flygande Jacob: “Nog een gerecht dat ik dankzij mijn vriendin Therese heb leren kennen. Kipcurry met banaan – klinkt niet bepaald Zweeds, hè. Flygande Jacob is in de jaren 70 bedacht door Ove Jacobsson die in de luchtsector werkte. En dus werd zijn uitvinding Vliegende Jacob genoemd. En zoals het hoort bij comfort food is dit recept kinderlijk eenvoudig, maar vol van smaak.”

 

Uit: Het lekkerste uit Zweden, Ingrid Hofstra, uitgegeven bij Fontaine Uitgevers, 176 p., 29,99 euro, januari 2024