Ga naar de inhoud
Hannes Vandenbroucke
Hannes Vandenbroucke

Camion

Antwerpen

Informatie

Paleisstraat 7,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Op de avond van ons bezoek zit het grote terras op de hoek van de straat stampvol en ook binnen is er geen tafeltje meer vrij. “We zetten ook niet zo heel hard in de verf dat we vegan zijn”, vertelt Camille. Sterker nog, 95 procent van het cliënteel is helemaal niet vegan. Net als wij, die ook een goed stukje vlees lusten, maar ons bij Camion tegoed doen aan het smaakvolle sharing-menu (27 euro per persoon). Fijn concept, dat menu: je kiest zelf vijf gerechten uit een menu van negen, en krijgt er een portie zuurdesembrood bij. Starter is een bruschetta met pesto van warmoes, gepekelde radijs en pistache-crumble. Heerlijk op smaak, en pittig afgekruid. De preipannenkoekjes met groene asperges, rescued avocadocrème, zure room en waterkers illustreren perfect hoe Camille en Boqion duurzaamheid gestalte geven. “Normaal werken we nooit met avocado, maar een groothandel ging deze avocado’s weggooien terwijl ze nog perfect waren.”

En dus werden de avocado’s vacuüm getrokken, ingevroren en een week later opgenomen in het menu.

Boqion en Camille van Camion.Beeld Hannes Vandenbroucke
Tijd voor een frisse salade met gekonfijte tomaatjes, notenkaas en zoute granola. Dan volgt het signatuurgerecht van Camion: de ‘Camion gekapt’, een vegan steak tartaar met pesto, pijnboompitten en olijvencrumble. Ongelooflijk hoe dit gerecht de textuur van een klassieke filet americain benadert. We ronden af met de delicate gepocheerde venkel met krieltjes, hazelnootcrumble en citroentijm, en zijn meer dan voldaan dankzij de verrassende bereidingen. Een betere ambassadeur kan de veganistische keuken zich niet wensen.

Prijs: € / Concept: Veganistisch restaurant. / Op je bord: Lokale biogroenten van het seizoen. / In je glas: Natuurwijnen, biologische sterke dranken, en lokale craftbeers. / Wat met afval: “Eigenlijk hebben we bijna nooit overschot, en wat er is, neemt het personeel mee naar huis.” / Troef: Groenten komen vooral van De Volle Grond en stadsboerderij PAKT. De enige uitheemse producten zijn limoen en citroen.