Ga naar de inhoud
Choclo
RV

Choclo

Kortrijk

Voor de Latijns-Amerikaanse eetcultuur is 2023 een cruciaal jaar. Zo is Central in Peru uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld en struikel je zelfs in Kortrijk over de Mexicaanse food- en barconcepten.

Choclo is de derde zaak van horecagroep Kurkumama die met hun Midden-Oosterse Nude en Spicy Lemon al eerder bewezen sterke concepten te kunnen lanceren. Vernoemd naar de grofkorrelige maïs uit Peru moet Choclo Latijns-Amerikaanse troeven uitspelen.

Starten met twee cocktails (13 euro) dan maar: een mix van mezcal en tequila én een oversuikerde pisco sour zonder de juiste kick van limoen.

Streetfood van de houtskoolgril belandt intussen razendsnel voor onze neus: de gespiesde runderharten ‘anticuchos’ (12) met citroengras en gember zijn een hit. Bij krokant gefrituurde bloemkool (11) hoort guacamole met tajin – het zoutzure chilipoeder op basis van habanero, limoen en zout waaraan Mexicanen terecht verslaafd zijn.

Dit gerecht bevalt ons dusdanig dat we de vegetarische ceviche (19) willen proberen. Tussen de choclo-maïs ontdekken we versneden gele biet, komkommer, rode ui, physalis en zurige tijgermelk. Zonder vis kan dit gerecht nooit het niveau van een salade overstijgen.

Intussen maant de ober ons aan om hetzelfde hoofdgerecht te kiezen. Advies dat we – benieuwd naar de verschillende smaken, aroma’s en texturen – feestelijk in de wind slaan.

Nadat onze gerechten verzorgd aan tafel worden geprepareerd (het vlees van het bot en het vel van de vis) proeven we van een in bananenblad gestoomde lamsschouder (32) en een in gember gemarineerde zeebaars (33). De bereiding is excellent: het lamsvlees is magisch mals en ook de vis is smakelijk aangemaakt. Ondertussen reiken we elkaar basmatirijst en kleurrijke dips (o.a. salsa verde) aan. Onze tortilla’s en groene slaharten vullen we naar eigen lust op. Met vuile vingers durven we zelfs nog om twee rondjes tortilla’s te verzoeken. Zo goed kan eten je dus doen voelen.

Femke Vandevelde

De rekening

Wij betaalden 151 euro voor 5 deelgerechten, één fles water, 2 cocktails en 2 glazen wijn.

Onze score

Eten ★★★★★

Bediening ★★★★★

Atmosfeer ★★★★★