Ga naar de inhoud
Lene Kemps
Lene Kemps

Instroom

Antwerpen

Wij vermoeden dat de personeelsleden van Instroom Academy helemaal niet geselecteerd werden omdat ze vluchtelingen zijn. Ze werden gekozen om hun innemende glimlach. Van het voorgerecht tot het dessert, de gerechten worden gepresenteerd door wat ongetwijfeld de liefste chefs ter wereld zijn.

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

De Instroom Academy is meer dan een restaurant, het is een opleidingscentrum, en op het menu vraagt bezieler Seppe Nobels daar begrip voor. “Bij Instroom betaal je niet voor de maaltijd maar voor de opleiding van vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers. Een foutje in een gerecht kan je vergelijken met een dt-fout in een opstel. Het blijft nog altijd leesbaar.” Die dt-foutjes zijn er. Een stuk bestek dat ontbreekt. Een wijnglas dat lang leeg blijft. Kleine foutjes. De glimlach is groter.

De kaart laat je kiezen uit twee voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. Elk gerecht is een ode aan het land en de cultuur van de cursist. Het is een exotische culinaire herinnering gemaakt met seizoensproducten van lokale boeren. Dus krijg je een Antwerpse versie van ceviche, een Belgische borsjt, een Afrikaanse duif of Syrische cheesecake. Het zijn stuk voor stuk interessante gerechten.

De ceviche van sint-jakobsschelpen is fris en zurig, aangevuld met het suikerachtige van een zoeteaardappelcrème. De borsjt smaakt vreemd genoeg meer naar tomaat dan naar rode biet maar is erg lekker. De duif is soms wat taai, maar de saus met koriander en Thaise basilicum is heerlijk. Het witloof bij de kabeljauw is lekker gekaramelliseerd en wordt verrassend gecombineerd met kikkererwten, stroaardappelen en tahin. Soms smelten alle smaken moeiteloos samen, soms is er even een minieme valse noot, maar altijd maakt het gerecht je gelukkig.

Tafelgenoot wordt naar andere streken getransporteerd door de Syrische cheese­cake. Ik blijf op eigen bodem met een appeltje, stukjes sponscake en zure room. Het is mooi hoe mensen op de vlucht voor oorlog hier een thuis vonden, en hoe ze hun gasten verwennen met voedsel dat niet alleen je tong verrast maar ook je hart en ziel verwarmt.

Prijs/kwaliteit ★★★★★

Eten ★★★☆☆

Bediening ★★★★★

Atmosfeer ★★★★☆

Prijsbeest

Instroom Academy kreeg een groene ster van Michelin voor de duurzame aanpak, een Education Award en een Restaurant Philosophy Award (van Gault Millau in 2022).

Rekening

Met drie gangen voor 45 euro – voor een optioneel tussengerecht betaal je 20 euro extra – heeft Instroom Academy een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Wij betaalden 114,5 euro voor twee, met een fles water (8 euro) en twee glazen wijn (7,5 en 9 euro).