Ga naar de inhoud
Jour de Fete
Martin Corlazzoli

Jour de Fête

Gent

Bij kunst- en cultuurcentrum Zebrastraat – met Zebrabeach als zomerversie straks – hoort al jarenlang een huisrestaurant. Begin 2023 kreeg dat een nieuwe eigenaar én chef.

Jan Van Kerrebroeck is geen onbekende. Ooit was hij een van de gezichten achter De Lieve, een razend populair eetcafé aan de rand van het Patershol. Naar deze vernieuwde Jour de Fête neem ik — zoals de gelijknamige film van Jacques Tati het voorschrijft — een jarige, maar ook kritische, vriendin mee. Volgens de traditie serveert Jour de Fête een uitgebreid keuzemenu, waarin je 33 euro voor 2 gangen of 39 euro voor 3 gangen betaalt. Dergelijke prijzen zijn een weelde voor de gasten, maar als chef dwingen ze je om creatief uit de hoek te komen.

De kaart blijkt een slimme mix te zijn tussen vertrouwde klassiekers (zoals mergpijp) en vernieuwende wereldgerechten (halloumisalade). In die filosofie zijn er ook volwaardige vegetarische opties zoals ons spitskoolgerecht met miso, gochujang-pasta en sesam. De geroosterde spitskool gecombineerd met de umami-smaak van miso is alvast een schot in de roos. Pasta primavera met perfect gegaarde broccoli, asperge, edamame doen mij verder dromen van de terraszomer. De frisse pesto van peterselie en amandel zorgt voor een licht accent bij de verse linguine.

Voor onze hoofdgerechten met lam en varkensvlees laten we een sappige rode wijn (een Gamay uit de Beaujolais) koelen in het ijs. Een jonge, maar fijne wijn die dankzij de uitgesproken toetsen van donker fruit en mokka overeind blijft.

De presa iberico — een stuk tussen de nek en schouder — is een suggestie van de chef voor een supplement van 9 euro. Uitgesproken sappig vlees wordt geserveerd met polenta en een krachtige chorizosaus. Ook de lamscurry waarvan ik uit het bord tegenover mij proef is copieus. Het wordt zelfs even puzzelen om ook nog de rijst en raita comfortabel op tafel geschikt te krijgen.

Vanavond werden we verrast door genereuze gerechten met marktverse ingrediënten. Ze bewijzen dat Jour de Fête zoveel meer is dan het huisrestaurant van een cultuurhuis. En voor zij die (compleet onterecht overigens) vrezen dat Gent aan een verkeersinfarct lijdt: Zebrastraat heeft een locatie bij het op- en afrittencomplex én er is een ondergrondse parking.

 

Info

Open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

De rekening

Ik betaalde 169,50 euro voor 1 fles wijn, 1 fles water, 2 oesters en 2 tweegangenmenu’s.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening ***

Atmosfeer ***

 

Door Femke Vandevelde