Ga naar de inhoud
Café Mosselhuis

Café Mosselhuis

Oostende

Informatie

Nieuwstraat 14,
Oostende
Routebeschrijving

Zestig jaar lang stond Marie-Rose Bogaert aan het roer van haar volkse visserscafé, maar toen ze de kaap van tachtig rondde, droeg ze de sleutels over aan Sofie Simoens en Luc Pierre. Terwijl we plaatsnemen aan het banket met rood-wit geblokte tafellakens worden picons (5,5 euro) ingeschonken en Cristal (2,5) getapt. Het leven is hier goed.

Ik ga intussen op in zwart-witfoto’s van familierederij Desmit, vergeelde postkaarten, sfeerlichtjes die aan visnetten bevestigd zijn en een curieuze koperen bel. De langste tafel blijkt de visserstafel te zijn. Die wordt altijd voor hen vrijgehouden. Mocht je er geen acht op slaan, herinnert het gekrijs van de meeuwen je er zeker aan. Op amper vijftig meter van Café Mosselhuis vind je namelijk de visserstrap waar Luc en Sofie ’s ochtends aanschuiven. Op hun menukaart prijken een vijftal gerechten (kabeljauw, tong, garnalen, mosselen en steak) met een prijskaartje dat varieert tussen de 19 en 25,5 euro of de dagprijs.

Mijn gezelschap laat zich overhalen tot een nostalgische suggestie, roggebollen (of wangen) met tartaarsaus (21,5). Ik beslis voor de klassieker te gaan: mosselen natuur (23). Pas in september barsten ze van de smaak.

Pling: het signaal dat Luc onze bestelling in de kelderkeuken heeft afgewerkt, waarop Sofie in actie schiet met de eetlift. Een bomvolle pot mosselen – genereus bereid met boter, knolselder, prei, ui, knoflook, laurier en tijm – kijkt me smachtend aan. De wangetjes proeven even sappig als gelatineus dankzij het kraakbeen. Krokant gebakken zijn onze handgesneden en in ossevet gebakken frietjes niet, maar de queeste voor een extra portie van de pittige mayonaise houdt ons in de ban.

Tot plots de lokale kruidenier aan de koperen bel trekt. Na zijn tournée générale lijkt het alsof iedereen elkaar kent. Café Mosselhuis is een peperkoeken adres dat mijn hart doet overlopen. Nooit klinisch perfect, maar altijd écht.

Femke Vandevelde

Info

Nieuwstraat 14, Oostende

Open van donderdag t.e.m. maandag. 059 70 51 60

Onze rekening

We betaalden 61,90 euro voor een flesje water, twee aperitieven en twee hoofdgerechten met een pintje.

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer *****