Ga naar de inhoud
Instagram
Instagram

Kline

Brussel

De kans bestaat dat u deze bijzondere locatie al kent door een barbecue of optreden. Maar sinds kort biedt het brutalistisch geïnspireerde hotel Teddy Picker ook duurzame gerechten aan op hun begane grond.

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot

Chefs van dienst zijn zelfbenoemde wild childs Nico Corbesier en Katrien Vantomme, die ernaar streven om ecologisch verantwoord eten betaalbaar te maken. Van wijdverspreide wachtende gezelschappen en bestellingen die de keuken niet bereiken tot een zaalmedewerker die eerst de vaatwasser inlaadt alvorens een warm gerecht te serveren: vanavond houdt het duo het hoofd koel in uitdagende omstandigheden. Het goede nieuws is dat je dat soort rommeligheid kunt bijsturen, in tegenstelling tot de expertise of ziel van een keuken.

De wijnkaart vermeldt jaartallen noch domeinen, maar de bereidingen lezen gelukkig wel verrassend accuraat. Zo zijn er onder de elf shared dining gerechten zowel frisse als hartige schotels te vinden, met evenveel aandacht voor originele recepten (denk aan bloemkool in chili-olie met pistache, 12 euro) als klassiekers met asperges (15). Aandacht voor lokale groenten is daarbij de gemene deler.

Goedgemutst wagen we ons aan ‘het beste van groenteleverancier Francis’ (8), waarbij Katrien seizoensgroenten aanmaakt in miso. De geoogste radijsjes krijgen een tweede leven door ze nog een keer door de pottekeis-kaasbereiding (10) te halen die nagenoeg gelijktijdig arriveert. Ook het zuurdesembrood, met boter waarop verrukkelijk zwart preizout prijkt (5), moet eraan geloven. Nadat Nico het riskeert om een pittige saus van umeboshi – de meest gehypete pruim van het moment – met het fragiele van hamachi (16) te blenden, proeven we van een nieuw experiment. Daarvoor combineert hij jonge lotte met gerstrisotto en Belgische saffraan. Voor het enige (warme) vleesgerecht selecteert Nico Belgisch wagyuvlees (23) waar hij behalve een stevige kruiding ook nog een uitgesproken kimchisaus tegenaan kiepert. Zonde van de kwaliteit én de meerprijs. Dan bevalt de saté van zwarte parelchampignon (13) veel meer dankzij de gerookte umamitoetsen. De gretige afwerking met Mexicaans geïnspireerde mole is dan ook een meerwaarde.

Door de haperende service en de gewaagde keuzes is Kline niet zomaar een plek die je iedereen aanraadt, maar wie durft, die wint.

Vlaamsesteenweg 162, Brussel. Open van woensdag tot zaterdag, 0472 96 46 36, kline.brussels

Rekening

Wij betaalden 136 euro voor zeven deelgerechten, twee flesjes water, een geuze, een glas wijn, een appelsap, een limonade en twee espresso’s.

Franz Kline

Het restaurant is vernoemd naar Franz Kline (1910-1962), een abstract expressionistisch schilder uit de New York School, waar ook Jackson Pollock deel van uitmaakte.