Ga naar de inhoud
Rv
Rv

Lento

Hasselt

Informatie

Zuivelmarkt 34,
Hasselt
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

De witte tegeltjes zouden nog kunnen verwijzen naar de paardenslagerij die er ooit was, maar daar houdt het dan ook op. Lento is een plant based restaurant, honderd procent vegan, een overtuiging die laat is gekomen bij chef Yolan Bamps en zijn vrouw Tekla. “Door een ziekte in de familie zijn we gaan lezen over het verband tussen voeding en gezondheid. Enkele documentaires – What the Health of Cowspiracy: the Sustainability Secret bijvoorbeeld – maakten een grote indruk. Vrienden die al vegan waren, zetten ons verder op weg. Het is belachelijk wat we overhebben voor dat stuk vlees op ons bord, zowel de wreedheid tegenover de dieren als de gezondheidsrisico’s voor onszelf.”

Het was even zoeken, Bamps is geen getrainde chef, maar een ex-militair en gepassioneerd hobbykok. Na een opstartfase van smoothies en salades serveert men bij Lento nu uitsluitend een menuformule (3 gangen voor 28 euro, 4 gangen voor 32), even verfijnd als verrassend. De entree met verschillende courgettes, citroenpuree, hazelnoot en gemarineerde tofu is een moeiteloze mix van texturen. De Thaise papajasalade met rijstnoedels (gekleurd met rode biet) en een krokant gebakken venkel is heerlijk fris en knapperig. De frozen snickers als dessert verdient een prijs als puur guilty pleasure. Je vergeet hier eigenlijk volledig dat je vegan eet. Het is gewoon bijzonder lekker.

Prijs: € / Concept: Plant based vegan keuken. / Op je bord: Lokale seizoensproducten. / In je glas: Cocktails en mocktails; lokale biobiertjes en natuurlijke wijnen. / Wat met afval: Gebruikt het volledige product en hergebruikt restjes. / Troef: In 2021 won Lento voor de derde keer op rij de Belgian Vegan Award voor beste diner.