The Mistress
GentDe liefde voor smaken en kruiden bracht de Iraanse Samereh ‘Sami’ Hashemi na een 2,5 jaar durend Vietnamees avontuur naar Gent. Met wellustige tred opende zij samen met partner Jonas Van Weerst The Mistress: een compact restaurant in de schaduw van het Baudelopark. Onder de glimmende neon glip ik er naar binnen.
Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.
Vanaf zijn centrale positie aan de bar legt Jonas uit hoe hier zowel Perzische als Zuidoost-Aziatische streetfoodgerechten worden geserveerd. Daarnaast verleidt The Mistress zijn zestien gasten met een uitgebreid aanbod van bier, wijn, sake, soju tot huisgemaakte icetea.
De menukaart is zo bevattelijk dat het eenvoudiger is om aan te geven wat je níét bestelt. In ons geval: de gamba’s in tamarindesaus (26 euro) en de traag gegaarde kip in sinaasappelsap met saffraan (26).
In een mum van tijd wordt het tafelblad ingedekt met rijstcrackers (4), pikante soja en liteh (4), de lievelingsdip van Sami op basis van gefermenteerde aubergine. Pijlsnel gevolgd door Filipijnse ceviche met mango (23) waar kokosmelk, -azijn en dille een originele fraîcheur aan het zoetzure geheel toevoegen.
Tot het tempo plots stokt. Drie Koreaanse dumplings met een vulling van varkensvlees en yuzu als belangrijkste smaakmaker (16) doen ons er opnieuw zin in krijgen. Ook jadu (16), een opengewerkte creatie van geroosterde aubergine, walnoot en granaatappelpit, doet je dankzij de vlezige tahin-harissasaus haast vergeten dat hier uitsluitend groenten aan te pas komen. Om de keukenroutine weer on track te krijgen zien we hoe Sami een handje toesteekt bij chef Jasper Maatman – die we kennen als executive chef van hotel-restaurant Yalo.
De twee buns met kip (16) die ons daarop tegemoet stomen zijn bekend terrein, maar de marinade op basis van peer verrast. De noedelsalade uit Hongkong (26) doet dat een pak minder. Hoewel de verspreide varkensvleesballetjes dankzij de pinda behoorlijk wat crunch kregen, wordt de smaak volledig weggedrumd door chili en citroengras.
In deze piepkleine locatie komt de playlist met uitgesproken operette steeds harder binnen. Gelukkig is dat niet het geval met de rekening. Mocht vanavond ook de wachttijd op maat van de babysitter geweest zijn, had ik misschien nog een bun als dessert besteld.
Baudelostraat 37, Gent. Open van dinsdagavond tot zaterdagavond, themistress.be
Prijs/kwaliteit ★★★☆☆
Eten ★★★☆☆
Bediening ★★★☆☆
Atmosfeer ★★★☆☆
Rekening
Wij betaalden 156 euro voor zes deelgerechten, één fles water, één sake en vier glazen wijn.
Welkom
Je kunt er zowel binnen als op het terras lunchen en dineren (in een vroege of late shift). Het is er klein, maar met wat geluk kun je tafelen zonder reserveren.
Interieur
Een kleine rechthoekige toog met barkrukken slorpt de aandacht op, Het interieur, van de hand van Onbetaalbaar en Lien Notebaert, is een eclectische mix van diepe kleuren, speelse verlichting en stoere metalen rasters.