Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Andrew Scrivani/The New York Times

Fatteh met kikkererwten en kruiden

Door Yotam Ottolenghi

Om ervoor te zorgen dat brood, een van de populairste maar ook snelst bederfelijke basisproducten, niet op de vuilnisbelt belandt, hebben keukens over de hele wereld hun eigen opties voor hergebruik bedacht.

In het Midden-Oosten is er bijvoorbeeld “fattoush”, een salade gepeperd met gefrituurde stukjes platbrood genaamd khubz. De naam “fattoush” komt van het Arabische werkwoord “fatt,” wat “breken” of “pletten” betekent, verwijzend naar de stukjes gebroken brood in de salade. Het woord is ook de oorsprong van een nog spannender Arabisch gerecht dat oud brood gebruikt: fatteh.

Fatteh is moeilijk te definiëren, omdat er talloze regionale versies van zijn. Wat die versies allemaal gemeen hebben, is dat er verschillende elementen, waaronder brood, op een schotel worden gelegd. In vegetarische varianten zoals de mijne, wordt het lamsvlees weggelaten. Ik koos er ook voor om iets minder traditioneel te zijn en het brood bovenop te leggen in plaats van op de bodem, zodat het knapperiger blijft.

De lijst van ingrediënten die in een fatteh kunnen ­— van aubergine tot tuinbonen, tomaten, verschillende peulvruchten, vlees of vis — kan zo lang en gevarieerd zijn als je fantasie toelaat. Zolang er maar genoeg sap is om op te zuigen, kan een oud stuk brood het beste excuus zijn om even in je keukenkastje of koelkast te rommelen voor een heerlijk veelzijdig feestmaal.