Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Parelrisotto met coquilles, gebrande prei en boudinkruim
Foodbag

Parelrisotto met coquilles, gebrande prei en boudinkruim

Door Foodbag

Niets mis met stevige herfstkost, maar soms mag het iets verfijnder. Coquilles hebben niet veel franjes nodig, we werken af met een kruim van zwarte pens. Vlees bij schaaldieren? Absoluut. De volle, rijke smaak van boudin geeft dit recept net iets meer diepgang.

Ingrediënten

6 personen
  • zwarte pens
    1 1
  • paneermeel
    30 30 g
  • prei
    1 1
  • sjalot
    1 1
  • room
    250 250 ml
  • parelcouscous
    125 125 g
  • bio rietsuiker
    1 1 koffielepel(s)
  • coquilles
    18 18
  • bakpapier
  • olijfolie
  • groentebouillonblokje
    1 1
  • zout en zwarte peper
  • water (om het bouillonblokje voor de risotto in op te lossen)
    250 250 ml
zwarte pens 1
paneermeel 30 g
prei 1
sjalot 1
room 250 ml
parelcouscous 125 g
bio rietsuiker 1 koffielepel(s)
coquilles 18
bakpapier
olijfolie
groentebouillonblokje 1
zout en zwarte peper
water (om het bouillonblokje voor de risotto in op te lossen) 250 ml
Ingrediënten kopiëren

Bereiding

Boudinkruim

Stap 1

Verwijder het velletje van de pens en snijd in plakjes van 1 cm.

Stap 2

Smelt een klont boter in een pan en bak de pens 5 minuten rul op een middelhoog vuur. Prak de worst met een vork zodat je een kruimige structuur krijgt.

Stap 3

Voeg het paneermeel toe aan de pens en laat nog zo’n 5 minuten meebakken. Roer regelmatig om en blijf grotere stukjes prakken met een vork.

Stap 4

Laat de mengeling afkoelen en bewaar in een luchtdicht potje.

Gebrande prei

Stap 1

Breng een pot met lichtgezouten water aan de kook.

Stap 2

Verwijder het uiteinde en de harde, donkergroene bovenkant van de prei. Snijd de stengel in stukjes van ongeveer 5 cm lang.

Stap 3

Dompel de preistronkjes 3 minuten onder in het kokende water. Laat ze uitlekken in een vergiet of op een propere keukenhanddoek. Bewaar in de koelkast.

Risotto

Stap 1

Pel en snipper de sjalot. Verhit een scheutje olijfolie in een pot en fruit de sjalot 3 minuten op zacht vuur.

Stap 2

Breng een pot met het water aan de kook en verkruimel er het bouillonblokje in.

Stap 3

Blus de sjalot met de room en de bouillon en breng aan de kook.

Stap 4

Voeg de parelcouscous toe en kook in 15 minuten al roerend gaar op middelhoog vuur. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Prei afwerken

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.

Stap 2

Halveer elk stronkje prei overlangs en leg op de bakplaat met de aangesneden kant naar boven. Bestrooi met de suiker, een snuifje zout en zwarte peper.

Stap 3

Rooster de prei 12 minuten in de voorverwarmde oven of tot die goudbruin en gekarameliseerd is. Zet de laatste 3 minuten de grill op.

Coquilles

Stap 1

Dep de coquilles droog met keukenpapier.

Stap 2

Smelt een klont boter in een pan en bak de coquilles 2 minuten aan elke kant op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper.

Serveren

Stap 1

Schep een lepel parelrisotto op elk bord. Maak met de achterkant van de lepel een kuiltje in de risotto en leg er de coquilles in. Schik er enkele stukjes prei naast en werk af met het boudinkruim.

Tip

TIP VAN DE CHEF
Heb je de risotto op voorhand gemaakt? Warm hem op een zacht vuurtje op en voeg er een scheutje room of melk aan toe. Zo wordt de risotto weer lekker smeuïg.

 

Of toch maar bestellen?
Maar dan geen takeaway die op je maag blijft liggen, wel een gezonde, kraakverse Belgische maaltijdbox van Foodbag. Dit recept komt uit de koksmuts van Foodbag-chef Deborah, specialist in de klassieke keuken – van bearnaisesaus tot stoofvlees. Maar in elke box zit telkens een nieuwe verrassing. Elk recept bevat lokale ingrediënten, maar is geïnspireerd op verschillende wereldkeukens. Je kunt bestellen zonder abonnement. Alle ingrediënten worden vers en gekoeld aan huis geleverd mét recept zodat jij enkel nog de potten op het vuur moet laten sudderen.

Recept door
Foodbag Meer recepten