Pita met geroosterde groenten en groene tahinidressing
Door Louise De Brabandere
Een gerecht wordt soms gemaakt door één enkel ingrediënt met een uitgesproken smaakprofiel.
Denk aan Thaise currypasta, Japanse miso of Midden-Oosterse tahini. De pasta gemaakt van sesamzaadjes heeft een rijke, aardse smaak en een aangename, subtiele bitterheid. Het is een veelzijdig product dat zijn meerwaarde bewijst in zowel hartige als zoete gerechten. Geloof me, ik pleeg een moord voor tahini brownies. De meeste mensen kennen tahini van de beroemdste dip van het Midden-Oosten: humus, maar sesampasta valt niet te reduceren tot een onderdeel van een dip. De unieke smaak en complexiteit ervan zorgen voor een subtiele diepgang, zonder te overheersen.
Tahini, citroensap en water, meer heb je niet nodig om een verslavend lekkere, romige dressing te maken. Voeg verse kruiden zoals platte peterselie, bieslook of dille toe voor een frisse kleur en smaak. Onweerstaanbaar bij geroosterde groenten, over een krokante salade, als dip, boterhammenspread ….
Tahini is een romige, lopende zadenpasta. Maar bij opening van de pot tref je initieel vaak de droge, harde sesampasta op de bodem aan met een grote laag olie bovenaan. De twee moeten bij het eerste gebruik weer even goed dooreengemengd worden. Spaar uw lepels en schep de volledige inhoud van de pot in een keukenmixer die met gemak de klus voor je klaart.