Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
DMM Open kaart Bask

Taberna Bask

Ledeberg

Informatie

Doorgang der Hallegasten 14,
Ledeberg
Routebeschrijving Bezoek website

Bar Bask is een van de populairste tenten van Gent. Door velen geroemd voor zijn tarbot, maar door evenveel mensen verguisd omwille van het stevige prijskaartje. Als kleine broertje zet Taberna Bask in op toegankelijkheid: reserveren kan niet en er vallen amper gerechten duurder dan 20 euro te spotten.

Aan de toog rond de keuken krijg je meteen een bloemlezing van het concept: pintxos, gloeiende kolen en muzikaal vuurwerk. Tijdens ons aperitief leggen zaalmedewerkers in de speciaal daarvoor ingerichte booth platen op.

We hoeven er niet al te gewichtig over te doen. De beste Baskische keuken proef je per definitie ter plaatse, maar als gewiekste ondernemers passen Sam D’Huyvetter en Nina De Cuyper de Baskische filosofie toe op Belgische terroir-ingrediënten. De geserveerde charcuterie (morcilla, chorizo of de onwaarschijnlijk smeuïge coppa – 11,5 per bord of 5,2 op een toast) is bijvoorbeeld huisgemaakt, afkomstig van eigen varkens.

Wat er onmogelijk kan ontbreken tijdens mijn rondje pintxos: La Gilda (6,5). De op een tandenstoker geprikte olijf, guindilla-peper en ansjovis is de smaakexplosie waarmee ik de avond voor geopend verklaar. Een kleine portie pimientos de padron (10) volgt razendsnel. Beignets (10,5) met een flinterdun sneetje lardo op de korst pakken dan weer verrassend uit door de umami-vulling met champignon.

Terwijl mijn vingers intussen glimmen van het vet bestel ik enkele copieuzere gerechten bij chef Florian Duyck. Met parelhoen opgevulde cappelletti bijvoorbeeld (15), afgewerkt met een beurre blancsaus en citroentijm. Origineel en gedurfd.

Enkel de mosselen nduja (14,5) met gefermenteerde bessen laten me vertwijfeld achter. Terwijl ik verwacht had dat Florian de smeerbaarheid van de worst zou uitspelen, doet de nduja dienst als crumble.

Gent heeft er met Taberna Bask – eindelijk – weer een plek bij waar je de wereld ziet, voelt en proeft.

De rekening:

Ik betaal 99,5 euro voor 2 negroni’s, 2 wijnen, 1 fles water en 7 pintxos.

Onze score:

prijs/kwaliteit ***
eten ***
bediening ****
atmosfeer ****

Bezocht door Femke Vandevelde.