Ga naar de inhoud
Nyyo Elsene
Justin Paquay

Nyyo

Elsene

‘Zijn we in België of in Brooklyn?’, vroeg New York Times zich af.

Ze bezochten vijf Brusselse restaurants die hen verbaasden door de gedurfde kaart en het eigenzinnige interieur, in een stad die zij omschrijven als ‘lang het domein van stoffige Franse brasseries en diplomaten in grijze flanellen pakken’. Maar niet meer. “Jonge chefs met iconoclastische ideeën over smaak en duurzaamheid maken Brussel tot een van de meest opwindende en betaalbare steden om te eten,” klonk het. De Times’ culinaire journalist probeerde Anju, Aster, Kline, Klok  – allemaal aan bod gekomen in dit magazine – en Nyyo, een gezellig Aziatisch restaurant dat zichzelf als een ‘Viet eatery’ omschrijft.

Geen loempia of pho te zien op de kaart, maar vooral gerechten die verwijzen naar de roots van eigenaar Nam Lam. Hij is de zoon van Vietnamese vluchtelingen, opgegroeid in Luik en Brussel, en volwassen geworden in New York, waar hij voor Google werkte. Die rijke mix voel je in het interieur dat slechts subtiel naar Azië verwijst met rieten lampenkappen die op de typische platte gevlochten hoeden lijken, een bruinroze kleurpalet met veel natuurlijk hout, en grijsbruine keramiek. De mix is nog duidelijker op de kaart die heerlijke cocktails biedt – de Ham Choi Life (14 euro) met mescal, amaro en limoen is een aanrader – en die weg van de klassieke Vietnamese keuken een nieuwe fusion bedenkt. Rundvlees tai chanh (15 euro) bijvoorbeeld, Nyyo’s versie van de Brusselse Americain, met citrusvinaigrette, Vietnamese koriander, geplette nootjes en een kwartelei. Het is smeuïg, perfect gekruid en wordt geserveerd met luchtige crackers. Na de huisgemaakte kippenleverpaté (11 euro) veeg ik het bord schoon met mijn vinger. Ondanks de Thaise chili valt de ceviche (15 euro) van schelvis, met limoenvinaigrette en kokosmelk voor mij een beetje plat, tot groot genoegen van mijn tafelgenoot, die zich opoffert om het alleen op te eten. De meer dan vriendelijke bediening raadt ons de Thit Ko (14 euro) en de Cari mosselen (15 euro) aan. Zacht gekaramelliseerd buikspek met een donkere sojasaus, en mosseltjes met okra in een lichte curry. We sluiten af met een flan, met karamel en limoengranita. Perfect. We houden wel van dit creatieve multi-culti Vietnam.

 

Info

Zondag en maandag gesloten, andere dagen van 12 tot 14u en van 18u tot 22u.

 

De rekening

Wij betaalden 184 euro voor water (5 euro), twee cocktails (12 en 14 euro), een fles witte wijn (Hautes Côtes de Beaune, 66 euro), vijf schotels, rijst (3 euro) en een dessert.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening *****

Atmosfeer ****

 

Door Lene Kemps