Ga naar de inhoud

Masterclass Hendrik Dierendonck: zo maak je gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen
© Charlotte Taelman

Hoe maak je de perfect gevulde kalkoen klaar voor de feestdagen? De betere hobbykok kan er zich dit eindejaar aan wagen door deze masterclass van slager Hendrik Dierendonck. Met zijn jarenlange ervaring en productkennis weet hij als geen ander hoe je zelf een kalkoen bereidt. In dit recept legt hij haarfijn uit hoe je de kalkoen van begin tot eind klaarmaakt.

Slager Dierendonck kiest voor dit recept een hoevekalkoen die minimaal 81 tot 100 dagen vrij kon leven in het noorden van Frankrijk. “De weelderige omgeving, rijke mineraliteit en hun natuurlijke voeding, zonder het gebruik van antibiotica, dragen bij aan een smaak die niet te evenaren is”, vertelt hij.

Hendrik Dierendonck: “Hoe graag  ik soms ook experimenteer met nieuwe gerechten, de feesten blijven voor mij het moment bij uitstek voor klassiekers. Bovendien, laat me eerlijk zijn,  ik maak het mezelf die avond ook graag gemakkelijk – wetende dat de apero altijd wat langer uitdraait dan voorzien.”

“Als ik dan klassiek ga, moet het perfect zijn. Een opgevulde kalkoen met een feestelijke farce doet wat nostalgisch aan. Het doet me denken aan die grote familiefeesten van vroeger waarbij het opvullen en klaarmaken van die hoevekalkoen een ritueel is geworden.”